Mortlach Svenska Eldvatten 2006 – 2016, 10YO

Denne Mortlachen fra Svenska Eldvatten er et godt eksempel på at uansett hvor bra et destilleri er, finnes det også mindre bra whiskyer derfra.

Mortlach Svenska Eldvatten 2006 – 2016, 10YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum55,5 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriMortlach
UtgiverSvenska Eldvatten

Den uavhengige tapperen Svenska Eldvatten har gitt ut mye bra ildvann fra Skottland (og andre steder), så når man får smake en Mortlach derfra har man selvsagt forventninger. Et av mine absolutte favorittdestillerier, gitt ut av en solid tapper, tatt fra et sherryfat – fattypen som kler Mortlach best. Alt ser fristende ut med Mortlach Svenska Eldvatten 2006 . Når det er sagt er alderen et lite aber. Mortlach lar seg ikke rushe – spriten er litt for kompleks, litt for svoveltung og sær for det. 10 år, særlig på et litt innaktivt fat, er ikke nødvendigvis nok.

Ellers ser altså alt fint ut 55,5 % alkohol, hellagret på et sherry hogshead, som gav 312 flasker. Prisen var visst ikke så gal den heller i sin tid, og den er enda bedre når det var noen andre som betalte… Takk, Martin!

Mortlach Svenska Eldvatten 2006

Lukt

Appelsin er det første som slår en. Jaffakaker med ekstra marmelade. Grønnsåpe, kull, kruttlapper, tsjekkisk pils, grønne seigmenn og noe litt skittent – våt leire muligens? Førsteinntrykket er ikke allverden dessverre. Det er absolutt Mortlach-funk her, men av en eller annen grunn funker det ikke så godt som det pleier. Ingefærøl, fersk asfalt og belgisk melkesjokolade. Med vann dukker det opp litt banan og sukkerrør.

Smak

Smaken er hakket bedre enn lukten, men også her er det noen svakheter. Et lite hint av babygulp midt i all svovelen, appelsinene og den ferske tropiske frukten. Nesten så man skulle trodd dette var en Fettercairn, såpass “gulpete” er den. I tillegg er det litt mørk sjokolade her (70 % cacao), samt vanilje, kobber og krekling. Bitterheten, i samspill med svovelen, gir assosiasjoner til Craigellachie (et annet destilleri jeg har sansen for), men dessverre ikke på en god måte. Smaken hever seg noen hakk med et par dråper vann, uten at den når de store høyder. På den positive siden kommer det til noen milde urtepreg, som kontribuerer positivt. Dessverre er det litt for mye sødme nå, noe som særlig blir problematisk utover i ettersmaken.

Konklusjon

Uansett hvor fantastisk Mortlach er, kan ikke all whiskyen derfra være legendarisk.Her har vi en som ikke har hatt marginene på sin side. Helt drikkelig, ikke direkte vond, men ikke noe jeg trenger å drikke igjen heller.

61/100

– Rasmus

Svenska Eldvattens nettside