Shelter Point Smoke Point

Shelter Point Smoke Point er Canadisk single grain med sluttlagring på fat som tidligere har inneholdt Islay-whisky. Spennende, men relativt uferdig.

Shelter Point Smoke Point

Nosinginfo

TypeSingle Grain
Alkoholvolum46 %
LandCanada
DestilleriShelter Point
UtgiverShelter Point

Dette er den første batchen med Shelter Point Smoke Point – en drøyt 5 år gammel single grain whisky. Whiskyen er laget på en blanding av maltet og umaltet bygg. Som navnet tilsier er det en god del røyk involvert her, men denne kommer fra en 8 måneders sluttlagring på Islay-fat. De første fem årene har whiskyen ligget på ex bourbon-fat.

Jeg kan ikke huske å ha smakt kanadisk røykwhisky før. Selv om det ikke skulle forbause meg om det har vært gjort før, er denne whiskyen fortsatt et godt eksempel på hvordan lokale whiskytradisjoner til stadighet utfordres. Det er absolutt positivt. Shelter Point Monfort var en positiv overraskelse, så jeg må innrømme jeg er litt nysgjerrig på denne. En stor takk til Even S. for smaksprøven!

Lukt

Shelter Point Smoke Point

Auda. Ung røyk med massive innslag av smørsyre er ingen favoritt her i gården. Dette lukter rett og slett ganske grellt. En søtlig og emmen, nærmest kompostaktig blanding av smørkaramell, smørsyre, svovel og bråtebrann. Vanilje, sitronskall og litt kirsebærstein prøver å komme lukten til unnsetning, men i det store og hele kan ikke noen gode lukter balansere noen vonde som er mye mer fremtredende. Et par dråper vann redder lukten fra total kollaps. Det negative er her fortsatt, men mye mildere, og med en ganske fin røyk/vanilje-kombo som dekker over mange unoter. Legg til litt anis og kalk, og vi snakker en mye mindre støtende lukt.

Smak

Heldigvis smaker dette flere hakk bedre enn det lukter. Man må la seg sjarmere litt av den banale og ungdommelige røyken. Det er litt Ledaig over dette her, muligens med en dæsj Caol Ila og Kilkerran. Røyken er skitten, sotete og ikke helt fri for First Price-bacon. Samtidig er basen det jeg har lært å forbinde med Shelter Point: Maltdrevet og litt syrlig. Problemet er at det er lite som støtter opp røyken her. Bittelitt vanilje kanskje? Litt sort pepper og litt kvann? Vann gjør ikke stort for smaken. Det skaper litt mer balanse – bygger litt mer bro mellom det røffe og det søte, men alt i alt er dette omtrent den samme whiskyen.

Konklusjon

Denne blir jeg nok aldri helt venn med. Whiskyen er god nok til å drikkes, og jeg ville aldri bedt folk om å styre unna. Samtidig er det nok noen år før Shelter Point får til en whisky rundt dette konseptet. Først og fremst trenger selve whiskyen noen flere år med lagring. Når det er sagt er det godt gjort å få til en så røyktung profil kun gjennom fatlagring. Hadde jeg ikke visst bedre hadde jeg trodd det var brukt rikelig med peated malt.

62/100

– Rasmus

Shelter Points nettside