Springbank Balmoral 15

Springbank Balmoral 15 er en sjelden tapning av Springbank, for den britiske kongefamiliens skotske slott "Balmoral". Meget bra whisky!

Springbank Balmoral 15

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktCampbeltown
DestilleriSpringbank
UtgiverSpringbank

Jeg kaller denne whiskyen «Springbank Balmoral 15», noe som egentlig er litt upresist. Det offisielle navnet er «Balmoral 15» Som mange sikkert vet er Balmoral den britiske kongefamiliens slott i Skottland. Det er faktisk ikke så lenge siden slottet var på nyhetene, da dronning Elisabeth II trakk sitt siste åndedrag her. Kongefamilien har lenge hatt en forkjærlighet for slottet i Skottland – man kan vel si at det på mange måter har vært hytten deres. Fantastisk natur, gode tur- og jaktmuligheter, ro og fred fra en hektisk tilværelse i London, og altså whisky. Elisabeth II var visstnok svært glad i The Famous Grouse, hennes mor foretrakk Glengoyne, mens hennes eldste sønn, Charles III, har en forkjærlighet for Laphroaig, særlig Laphroaig 15.

Likevel har det vært et destilleri som har vært tettere knyttet til Balmoral enn alle andre – det nærliggende Royal Lochnagar. Destilleriet ble raskt favoritten til Dronning Victoria, etter at den driftige eieren begynte å pleie sine kongelige naboer med whisky. Så når det står “Balmoral” på en whiskyflaske er det naturlig å tenke at whiskyen kommer fra Royal Lochnagar. Faktisk finnes det flere Royal Lochnagar-tapninger under navnet “Balmoral”.

Men dette er altså en Springbank. Utgitt av Springbanks eier J & A Mitchell en gang på 1990-tallet, for Balmoral Estate. Det finnes veldig lite informasjon der ute om denne, men aktører som Whisky Auctioneer og The Whisky Exchange er sikre nok i sin sak på at dette er en Springbank. Så får vi se om lukt og smak støtter opp om dette.

Springbank Balmoral 15

Lukt

Rett og slett en hissig faen av en Springbank. Blindsmaking er vanskelig, men noen ting er også ganske rett frem. Dette er f.eks. en Springbank, det er jeg 100 % sikker på. Svovel og fjøslukt, sanitærbark, umami, overmoden tropisk frukt (særlig mango), gule pærer, dunnage warehouse / jordkjeller, sukkererter, dampet artisjokk, rapsolje, gummistrikk, muscovadosukker, hvit portvin og litt kalk. Et knippe lukter der opptil flere av dem ville vært mindre tiltalende på egenhånd, men som holdes perfekt sammen, i god Springbank-stil. Grand Marinier, røde epler, fersk anis og koksrøyk. Vann gjør lukten hakket mer syrlig, noe som passer helheten perfekt. En vinøs syrlighet, som sammen med sødmen gjør dette til noe man kan sitte og lukte på hele kvelden. 

Smak

Smaken er minst like røff som lukten, men flere hakk mindre kompleks. Røde epler, nellik, kvann, smult, druejuice, løvetannblader, eplecidereddik og masse syrlige tanniner. Munnfølelsen blir fort tørr, men akkurat idet man tror den skal bikke over i for bitter kommer det til sødme og syrlighet, som både balanserer og engasjerer. Demerarasukker, torvrøyk, limeskall, halvråttent treverk, manukahonning og litt old school sherryfat. Vann gir whiskyen en fin og oljete munnfølelse og gjør balansen enda bedre. Søtlig og organisk, med mye treverk, men uten at det på noe tidspunkt føles for beskt og bittert.

Konklusjon

Et skikkelig “blast from the past” – en slags alternativ variant av min gamle favoritt – Springbank 15 fra ca 20 år tilbake. Denne skremmer selvsagt ingen Springbank-fans; så mye har ikke whiskyen derfra forandret seg, men som alltid fra dette destilleriet er det ikke noe for de som foretrekker ting “smooth”. En meget god Sprinbank.

86/100

Springbanks nettside