Smögen Jekyll 10 YO

Smögen Jekyll 10 er søt og smaksrik whisky fra Nordens kanskje beste destilleri gitt ut for Norges kanskje beste whiskybar. Verdt en smak eller to!

Smögen Jekyll 10 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum55,7 %
LandSverige
DestilleriSmögen
UtgiverDr. Jekyll's

I god whiskytradisjon har jeg spart Smögen Jekyll 10 YO, den antatt beste whiskyen i den nordiske serien til whiskybaren Dr. Jekyll, til slutt. Noe av det som gjør denne serien spenennde er hva de forskjellige destilleriene bringer til bordet av lokalt særpreg. Vi er vel fortsatt ikke der at vi kan snakke om en tydelig fellesnevner for norsk, svensk eller dansk whisky, men alle har sine sider. Og ingen av dem smaker utpreget skotsk, irsk, japansk eller amerikansk heller. Bredden i whiskyverden har blitt større, noe som utelukkende er positivt – selv hvis man er en purist som foretrekker å holde seg til et spesielt land, merke eller destilleri.

Jeg sier at Smögen er den antatt beste av tre grunner jeg har valgt å oppgi i stigende rekkefølge: 1. Den er dyrest (noe som ikke behøver å bety noen ting på kvaliteten. 2. Den er eldst (som heller ikke behøver å ha noe å si, men som fort kan være relevant i konkurranse med whiskyer på under 10 år) og 3. Smögen er med god margin det nordiske destilleriet som har imponert meg mest før.

Valget av fatlagring er litt pussig, og ikke nødvendigvis så veldig tillitsvekkende. Drøyt 8 år på svensk jomfrueik – en fattype som fort kan gjøre whisky til en bitter sagflisbonanza – er heldigvis oppfulgt av 2 år på oloroso sherryfat. Sluttlagringen lover, om ikke annet, bra. Det er også lov å håpe at Smögens karakterrike destillat tar kontrollen, og overvinner det litt mer negative som kan komme med nordisk eik.

Man må ut med 1950,- på polet for en halvliter av denne whiskyen (mars 2024). En stiv pris i et dyrt marked, men så er ikke dette en standardwhisky heller.

Smögen Jekyll 10 YO
Smögen Jekyll 10 YO

Lukt

Herlig tørr sherry i møte med moderat røyk. Rosiner, dadler, kvae, kardemomme, muskatt, mørk lønnesirup, blå stikkelsbær, plantain (kokebanan) og aromatisk røyk. Lukten er krydret, søt, og hinter mot eksotiske lukter man heller forbinder med Marokko og Pakistan enn Bohuslän. Mørk karamell, chai te, tapioka og søt brun lakris. Det bikker ikke helt over i røkelse, snarere mot godt krydret mat. Over tid går lukten i retning av halvtørr sherry – hamp, drueskall og en anelse svovel.

Smak

Sødmen er et lite hinder i starten. Det er rett og slett for mye av den. Men så kommer den velsignede røyken og rydder opp. Whiskyen legger seg så i flere lag: søt sherry, røyk, malt, og syrlig, nesten vinøs, fruktighet. Røyken kombinerer klassisk torvrøyk med en god Partagas. Sherryen har den intense demerarasødmen til en typisk PX (selv om det whiskyen har ligget på olorosofat), rosiner, fiken, dadler, svovel og tørr hamp. Malten er krystallklar, selv gjennom alt det andre som skjer, også var det fruktigheten da: stikkelsbær, grapefrukt og røde epler, men mest av alt: et druepreg som ligner mest på en god og tørr chardonnay. 

Konklusjon

Smögen viser nok en gang at de er et av Skandinavias beste destillerier. Kanskje til og med det beste. Det tar litt tid å komme inn i denne. Balansen føles litt feil i starten. Svaret er å gi den tid, for den belønner deg virkelig da. Anbefales, hvis du kan ta deg råd til den litt stive prisen.

81/100

– Rasmus

Smögens nettside

Dr Jekylls nettside