Springbank 28 YO, Society 2021

Årgangswhisky som Springbank 28 YO for Springbank Society er ikke hverdagskost, men det burde vært det. Fantastisk lukt og meget god smak!

Springbank 28 YO, Society 2021

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum48,2 %
LandSkottland
DistriktCampbeltown
DestilleriSpringbank
UtgiverSpringbank

Hvis man er stor nok fan av Springbank (hvem er vel ikke det?) og har god råd, har man nå og da mulighet til å kjøpe eksklusive tapninger for fanklubben «Springbank Society». For eksempel denne Springbank 28-tapningen. Man må selvsagt være medlem, og siden det er mane om beinet må man også vinne en loddtrekning. En loddtrekning om å få lov til å kjøpe whiskyen altså. Sånn er det å være populær.

Disse flaskene er ettertraktet av en grunn. Det begynner å bli noen år siden man kunne valse inn i en butikk og kjøpe fancy tapninger fra Campbeltowns juvel. Her har man altså en mulighet, og kvaliteten er vanligvis høy. Det er delte meninger om disse 20cl-flaskene. Flere jeg har snakket med synes det blir litt fislete, og vil heller prøve å jakte helflasker, selv om sjansen for å få kjøpt da er mindre. Selv liker jeg disse mindre formatene, da flere får mulighet til å smake, og selv om literprisen kan være rimelig stiv betyr mindre volum en lavere investering for å få smakt på herligheten.

Dette er en av 296 flasker av 20cl, som ble sluppet i 2021. Whiskyen har ligget på et knippe forskjellige fat: sherry, bourbon og rom. 48,2 % alkohol etter såpass lang tid er fullt forståelig, men som vi skal komme tilbake til hadde smaken hatt godt av enda litt mer.

Springbank 28

Lukt

Et firefronts angrep av umami og rancio fra de dypeste dunnage warehouses du kan forestille deg. En symfoni av sopp, jordgulv, sort te, nøtter og mørk old-school sherry. Ved første sniff kunne man blindt gjettet at denne var destillert en gang på 70-tallet, men det er jo også litt av magien med Springbank. Denne organiske og nærmest litt trauste måten å oppnå funky whisky med særpreg. Valnøtter, mørke bær, salmiakklakris, pipetobakk og jordslag. Med vann forsvinner litt av oldschool-følelsen. Lukten blir friskere, og litt mer bourbondrevet – vi snakker preg av tapioka og Kongen av Danmark-drops. Så kommer røyken. For en nydelig røyknote! Fyldig høylandstorv, brent til perfeksjon. Gamle paperbacks, rosevann og tonic water.

Smak

Fyldig, men ganske rund arrival til Springbank å være. Oljete i starten, før den gradvis blir tørrere. Masse nøtter (primært valnøtter og hasselnøtter), blå plommer, røstet tellicherry pepper, karamell, dampet treverk, nellik, muskat, hibiscus, appelsinmarmelade, gammelt krydderskap og kamfer. Som på lukten kjenner man sherryen, men den er enda tørrere på smaken, og bourbonfatene får også slippe til med litt vanilje og krydder. Ettersmaken er mild og behagelig – tørr, men med en balanserende sødme og fylde. Som på lukten slipper vann røyken fri, om enn ikke like tydelig. Litt mer fylde i munnfølelse og komposisjon, noe som dessverre går litt på bekostning av kompleksiteten. Likevel: Ny innslag av spearmint, kakao og steinsopp.

Konklusjon

Herlig Springbank, som klarer å beholde identiteten til tross for lang fatinteraksjon. Spesielt er det fristende å tro at sherryfatene her har inneholdt ganske tørr sherry. Det er kanskje strengt å gi denne “bare” 90, men den får det av to grunner: 1. Selv på drøyt 48 % mangler denne litt trøkk. 2. Andre Springbanks har allerede banet vei, og denne har mye å leve opp til. Men det er fortsatt en meeeget god dram.

90/100

– Rasmus

Springbanks nettside