Myken Dr Jekyll, Værfast

Sherry- og Pineau-fatlagret Myken for Oslopuben Dr. Jekyll. En god whisky, men som mangler litt for å nå helt opp her i gården.

Myken Dr Jekyll, Værfast

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum53,8 %
LandNorge
DestilleriMyken
UtgiverDr. Jekyll's

Myken Dr Jekyll «Værfast» representerer Norge i den nordiske serien til whiskypuben Dr. Jekyll’s. Myken er et destilleri jeg har stor sans for, og som jeg begynner å ha anmeldt en god del tapninger fra. En delegasjon fra Jekyll’s reiste opp til den forblåste øyen på nordlandskysten for å sette sammen en passe whisky, og etter møysommelig arbeid ble det valgt et snaut 6 år gammelt sherryfat og et 7 år  gammelt Pineau des Charantes-fat. To forskjellige fattyper sammen, for god balanse.

Norsk natur kan være tøff, og uvær førte til at gjengen fra Jekyll’s ble værfast. Som de fleste enten vet fra før eller har skjønt nå, var dette opphavet til whiskyens navn. Værfast kan kjøpes på Vinmonopolet for 1.250,- (0,5L). I skrivende stund er det fortsatt noen flasker rundt omkring i forskjellige filialer, men bestillingsutvalget er dessverre tømt.

Myken Dr Jekyll

Lukt

Blå druer, mentol, brente kastanjer og en del urter. Karve kanskje? Og litt safran og kanel? Lukten er relativt ung – egentlig yngre enn jeg er vant til fra tilsvarende Myken-tapninger, med innslag av relativt rå malt og litt gjær. Kirsebærstein, eiketanniner, sukkerrør og et hint av svovel. Vann gjør lukten fruktigere – epler, pærer og appelsinskall. Det kommer også til litt vanilje og sour mix.

Smak

Massivt maltpreg før fatene etterhvert gjør seg gjeldende. Det begynner med en anelse bittert og ungt, men munnfølelsen er passe oljete, og tiltagende sødme stabiliserer ting godt. Solbær, eikenøtter, limeskall, drueskall, vørterøl, lønnesirup og litt karamell. Finishen er tørr og behagelig, nesten perlende. Med vann tar krydder og syrlighet mer kontroll. En fin og litt søtlig sitronnote får følge av litt pepper, agave og masse ungdommelig eik. 

Konklusjon

Dessverre er denne litt for ung og rå for min smak. Riktignok er fundamentet til Myken godt, og som vanlig spiller fatene på lag, men for meg mangler det litt denne gangen. En fylde kanskje? Whiskyen har flere gode sider, særlig på krydderfronten, og den nærmest friske smaken. Både Myken og Jekyll har gitt ut whiskyer jeg liker bedre enn denne, men ikke la det stoppe deg fra å gi den en sjanse.

72/100

– Rasmus

Mykens nettside

Dr. Jekyll’s nettside