Imperial Càrn Mòr 28 YO, 1989-2018

Imperial Càrn Mòr 28 byr på klassiske Speyside-noter i myk bourbon-innpakning. 28 år er også nok til å få med litt fyldig og tanninrik eik i mixen.

Imperial Càrn Mòr 28 YO, 1989-2018

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum42,7 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriImperial
UtgiverCàrn Mòr

Når helgen endelig har meldt sin ankomst og man kan synke ned i sofaen med senkede skuldre, hva er vel bedre enn å starte kvelden med en gammel Imperial? Nedlagte Imperial fra hjertet av Speyside og er et av mine favorittdestillerier. Skal forsøke å ikke la det påvirke denne anmeldelsen nevneverdig, men det er greit å opplyse om.

Imperial Càrn Mòr 28 har ligget hele perioden på et bourbonfat og er tappet på fatstyrke på 42,7%. Men ikke la den forholdsvis lave ABV’en skremme deg, for ofte er det en stor forskjell på 42,7% som er nedvannet og 42,7% på naturlig styrke. Det skal sies at jeg går inn med høye forventninger til denne whiskyen, da bourbonlagrede speysidere står høyt i kurs hos meg for tiden. Så tenker derfor at vi bare hopper i det:

Imperial Càrn Mòr 28

Lukt

Det første som slår imot meg er grønne epler, masse grønne epler. Men også mentol, florale toner og en fin maltsødme. Etter en tid i glasset kommer det også fram litt gjærbakst, nellik og kamfer og kanskje litt svart te. Dette er en whisky man kan lukte på i en evighet og bare nyte.

Smak

Også her kommer de grønne eplene kraftig frem. Etterfulgt av en fin sødme som kan minne om melis og malt. Et touch av marsipan kommer også sivende. Avslutningsvis merker man en tørrhet av treverk, noe som ikke er så unaturlig etter nesten 30 år på tønne. Det er på ingen måte sjenerende, men gir en slags glidende overgang fra epler og sødme over i noe mer tørrhet og bitterhet. Eikesmaken og eplene sitter igjen lenge i munnen, og minner hele tiden om at man har lyst på en slurk til. Og det er vanskelig å si nei, for dette er godt!

Konklusjon

Dette er godt, veldig godt! Har jeg lyst på en flaske til? JA! Har jeg lyst til å betale det den koster på auksjon i dag? NEI! Og det er det som er trist med disse nedlagte destilleriene. Prisene skyter i været, selv om Imperial ikke har fått kultstatusen som Brora, Port Ellen mfl har, så ser man at interessen for denne perlen fra Speyside absolutt er tilstede. Og det har jeg ingen problemer med å forstå. 

91/100

Anders Hansen

Càrn Mòrs nettside