Kyrö Dr Jekyll’s Nordic Series 5 YO

En særegent nordisk whisky fra de finske skoger. Rugmalt røkt over or og lagret i fem år på sherryfat - Kyrö Dr Jekyll Nordic Series 5 YO bør prøves!

Kyrö Dr Jekyll’s Nordic Series 5 YO

Nosinginfo

TypeSingle Rye
Alkoholvolum56,5 %
LandFinland
DestilleriKyrö
UtgiverKyrö

En av Oslos beste whiskypuber har lansert sin egen serie med nordisk whisky. Det må selvsagt studeres nærmere, og jeg begynner med Kyrö Dr Jekyll’s Nordic Series 5 YO. Finske Kyrö er noe så uvanlig som et whiskydestilleri som har spesialisert seg på rugwhisky. Ikke av den kanadiske eller amerikanske sorten, der ruginnholdet gjerne balanseres av andre kornslag som mais og byggmalt. Her er det 100 % maltet rug som gjelder.

Tar man med i betraktningen at whiskyen er destillert i Finland med finsk know-how sier det seg selv at man får et annerledes produkt, og det er akkurat det man ønsker i en sammenheng som denne. Aller helst smaker og lukter denne både umiskjennelig whisky og like umiskjennelig finsk.

100 % kornbasert brennevin destillert i tradisjonelle pot stills, av den typen man finner over alt i Skottland, og fem års lagring, primært på et oloroso sherryfat, bør dekke whiskydelen fint. Men hva så med det finske uttrykket? Vel, ikke har man brukt den rug, en kornsort som oser av Norden, man har valgt å røyke rugmalten over tresorten or, snarere enn torv.

Flasken kan for øyeblikket (desember 2023) kjøpes på Vinmonopolet for 900,- (50cl).

Kyrö Dr Jekyll

Lukt

Fin og krydret fra start, med vanilje, eucalyptus og brente rosiner. Rugprofilen er markant, men dette er noe helt annet enn det man forbinder med typisk amerikansk og kanadisk rye. Vi slipper maisen, den klissete sødmen, så vi er mye nærmere godt gammeldags rugbrød enn typisk “rye whisk(e)y”. Amaretto, fudge, dadler, melkesjokolade, brente kastanjer, appelsinmarmelade og litt gummi. Vann amper opp krydderet litt og tilfører en fin friskhet. Muskatt, kvann, safran og masse sitronskall.

Smak

Krydret, litt spiss og mye mer røykpreget enn lukten. Jeg hadde nok ikke kjent igjen røyken som or, men når man vet hva man har med å gjøre er likheten med klassisk stjørdalsmalt påtakelig. Sitroner og en mildt mineralsk note minner et øyeblikk om Ardbeg, men assosiasjonen forsvinner like fort som den kom. Pregene av fudge og lys sjokolade er her på smaken også, samt aske, solbær, furuskudd, hvit pepper og noen milde tanniner. Vann gir whiskyen mer punch og fyldigere munnfølelse. Bjørkesevje, hvit te, sukat og et hint av lynghonning.

Konklusjon

Full pott for å ta utgangspunkt i noe og gjøre det til sitt eget. Kyrö Dr Jekyll smaker tvers igjennom finsk, uten å vike fra alt som gjør whisky til whisky. Dette er ikke karakterløs whisky på Koskenkorva- eller Minttu-fat, det er en gjenskapelse av whisky i finsk drakt. Selvsagt kan konseptet videreutvikles, whiskyen vokse og utvikle mer kompleksitet. Men jeg er fristet til å si at man trenger en flaske som denne i skapet. Kanskje til og med to.

80/100

Kyrös nettside