Ardnamurchan AD/10:22 Madeira Cask Release

Høylandsdestilleriet Ardnamurchan fortsetter den positive formkurven med 10:22. At den har fått sluttlagring på madeirafat gjør den bare enda bedre.

Ardnamurchan AD/10:22 Madeira Cask Release

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum58,2 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriArdnamurchan
UtgiverArdnamurchan

Ardnamurchan har levert på en tydelig stigende kurve etter min mening. Med noen ytterst få unntak trenger nye destillerier litt tid for å finne seg selv, og som alle andre fortjener Ardnamurchan tålmodighet. Kvaliteten på det jeg har smakt derfra har vært god, men jeg har fortsatt tilgode å bli slått i bakken. Mens man venter på at destilleriet skal finne sin nisje og kanskje enda mer; gjenkjennelsesfaktoren som gjør at man plutselig får akutt lyst på Ardnamurchan til et nivå som gjør at ingen substitutter finnes, er det fristende å ta en svipptur innom et konsept som stort sett fungerer ekstremt bra for undertegnede: lagring på madeirafat.

Såvidt jeg kan se er det snakk om et antall andre tønner, sannsynligvis refill hogsheads eller bourbonfat, som har fått sluttlagring på et knippe madeirabehandlede hogsheads. Nøyaktig hvor mange fat som har vært brukt er uvisst, men med et volum på hele 5781 flasker på 58,2% abv kan vi omtale det som et begrenset, om ikke nødvendigvis lite, opplag. Flasken er dessverre ikke lenger på polet, men tidlig 2023 gikk den for drøyt 870 kroner, noe som må sies å være en ganske anstendig pris i dagens marked.

Ardnamuchan AD/10:22

Lukt

Intenst, fyldig og søtlig. Madeiradrevet, men samtidig ganske krydret. Drueskall (blå), blå plommer, karve, limeskall, kruskakli, brent fudge, tapioka og gul pære. Fatpreg og destillat flyter sammen på en fin måte – ikke nødvendigvis sammensveiset, men komplementært. Vanilje, sedertre, bivoks og paranøtter. Lukten har et hint av Clynelish: voks, kalk og flint. Tørket ingefær, lær, fiken og dadler. 

Smak

Ungdommelig og krydret, men fullt av flotte madeira-smaker. Malten er godt ivaretatt, og balanseres fint av vanilje, gule stikkelsbær, kamfer, mentol og muskatt. Preg man gjerne finner i klassiske bourbonfat med andre ord. Madeiraen tilfører flotte preg av druer, tørket frukt (rosiner, fiken og papaya), nøtter og noen friske tanniner. En god del mynte i utviklingen, sammen med noe mildt brent, sukater, syltet jalapeño, maraschino-kirsebær og en touch av pipetobakk. Fin og oljete munnfølelse, og lang ettersmak.

Konklusjon

En kledelig blanding av fat og destillat dette her. Markant syrlighet, sødme og bitterhet, som spiller flott på lag. Det er mulig min entusiasme for madeirafat blender meg litt her, men dette kunne jeg drukket igjen. Og igjen.

80/100

– Rasmus

Arnamurchans nettside