Glengoyne 12 YO

En god, men litt overpriset whisky fra Glengoyne. Har vi virkelig kommet dit at en vanlig 12-åring på 43 % bør koste nesten 900,-? Nei.

Glengoyne 12 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum43 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriGlengoyne
UtgiverGlengoyne

Glengoyne var en tidlig favoritt da jeg for alvor ble interessert i whisky. Det skadet nok ikke at 10-åringen var så billig at man kunne dele en flaske på bandøving uten at lommeboken så merkbart tynnere ut. 17-åringen var den man drakk når man ikke måtte dele med hele bandet, og 21-åringen var den man fant frem for litt spesielle anledninger.

Så endret alt seg: 17-åringen og den 12 år gamle Cask Strength-varianten ble tatt av markedet, men standardrekken ble noen andre uttrykk rikere: 12, 15, 18 og etterhvert 25 og Teapot Dram. Alle er gode, kanskje særlig 18-åringen, men én side av Glengoyne forsvant: Den hyggelige prisen. Akkurat det er nok hovedgrunnen til at jeg ikke har prioritert Glengoyne i det siste. Selv i dagens marked er 770 kroner for 10-åringen idiotisk.

12-åringen koster 875,- (mai 2023). La oss se om den er verdt det.

Glengoyne 12

Lukt

Krydret, og litt vrangere enn man forventer av en Glengoyne. Vaniljen er markant her. Det er også en god del kamfer og malt. Det som gjør denne lukten engasjerende er det pussige sherrypreget: Tørr sherry – fino eller amontillado muligens? Hamp, brent sukker, nougat, Villa champagnebrus, sukat, English Breakfast Tea, vørterkake, druejuice og Irn Bru. En god del uvante dufter med andre ord, men det duger. Litt vann forsterker det tørre: grappa, rug, sennepspulver.

Smak

Mild arrival. Faktisk er det en del som minner om den gamle 17-åringen, med en markant, men akk så avslappet, sherrydominans. Røde epler og sjokolade, kandisert grapefrukt, hasselnøtter, limoncello, drueskall, stracciatella-is, fersken og havregrøt. Munnfølelsen er fyldig men tørr. For hver slurk beveger smaken seg fra mild til fyldig, godt hjulpet av en veltilpasset bitterhet. Sitronterte, demerarasukker, mynteblader og hvit rom. To små dråper vann gjør underverker for munnfølelsen – friskere og samtidig mer oljete. Appelsinskall, pekannøtter og sesamolje.

Konklusjon

Jeg var ikke helt overbevist i starten. Det hele virket ekstremt lukket og tamt. Heldigvis åpnet whiskyen seg på en meget god måte. Er dette en slags arvtager etter den gamle 17-åringen? Jeg tror jaggu det. Men 875,- er ikke riktig pris.

81/100

– Rasmus

Glengoynes nettside