Aberlour a’bunadh Alba, Batch #007

Aberlour a'bunadh Alba utvider konseptet med fatfokus og høyt alkoholvolum. Masse deilige bourbonpreg i en høyoktanwhisky fra Speyside.

Aberlour a’bunadh Alba, Batch #007

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum58,9 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriAberlour
UtgiverAberlour

Aberlour a’bunadh Alba har sitt utspring i vanlige Aberlour a’bunad. En slags klassiker innen intens og sherrydrevet whisky. I skrivende stund kryper batchnummeret opp mot 80, og selv om det har vært variasjoner både i smak og kvalitet, har jeg fortsatt til gode å smake en dårlig. Mest av alt har a’bunadh (gjerne i samme åndedrag som Ardbeg Uigeadail) blitt trukket frem som et eksempel på at god whisky ikke trenger aldersbetegnelse. Akkurat dette er forsåvidt sant, men ikke noe bevis på at all annen NAS-whisky er genial.

Med fare for å virke negativ, og det er jeg virkelig ikke, er det lett å se ironien i Alba. A’bunadh skulle være en retur til røttene, en revitalisering av eksplosiv Aberlour på sherryfat (mer om dette i en tidligere anmeldelse av a’bunadh). Alba har ingenting med historie å gjøre. Det er fristende å gjette at dette kort kan oppsummeres som “ung, vital og intens sherryfatlagret Aberlour har gjort suksess, hva om vi gjør det samme med bourbonfat?”

Heldigvis har noen hos Aberlour/Pernod Ricard tenkt slik, for resultatet er episk. En sparringspartner til tidløse a’bunadh. En whisky som kan gå runde for runde mot sin sherryfatlagrede søsterwhisky. Et alternativ for de som foretrekker vanilje fremfor tørket frukt. 

Navnet “Alba” fortjener også skryt. Enten man fokuserer på patriotismen i å bruke det gamle gæliske navnet på Skottland, eller at whiskyen er oppkalt etter eiken hvis karakter har hatt så mye å si på smak og lukt. Quercus Alba er, for de som ikke vet det, det latinske navnet på amerikansk hvit eik. Tresorten mesteparten av whisky tilbringer brorparten av lagringen sin på. En tresort som regelrett dominerer smaken til denne whiskyen.

Aberlour a’bunadh Alba kan for øyeblikket kjøpes på Vinmonopolet for 1099,- (mai 2023). Er du heldig rekker du å plukke opp akkurat denne batchen.

Aberlour a’bunadh Alba

Lukt

Hvis du liker vital bourbonfatlagret maltwhisky kommer denne til å treffe deg midt i planeten. Sist gang jeg luktet på en så brautende whisky av denne typen må ha vært gode gamle Glenlivet Nadurra 16 Cask Strength. Massiv vanilje, banan, kamfer, bakte epler, mango, kokos, Calvados og lavendel. Fyldig, fruktig, søtt, boozy og samtidig med en herlig og kompakt maltkarakter. Revet muskatt, eau de vie av pære, byggmalt og et ørlite hint av utent sigar. Med vann: cantaloupe-melon, sure kirsebær, nyspisset blyant, pakistansk mango, spearmint, lønnesirup, manukahonning og Rhododendron.

Smak

På rett under 60 % bør man ikke bli overrasket av en litt intens start. Særlig når det er snakk om relativt ung vare. Samtidig er det ikke noe fuseldrevet og ungt over dette. Whiskyen er bare veldig alkoholsterk. Malten er enda mer markant enn på lukten, vanilje, banan, krembanan, marshmallows, kirsebærstein, sort pepper, rosevann, mandelolje, sesamolje, mango, kafir lime, anis, cayennepepper og litt hockeypulver. Fruktig, men tørt. Intenst, men likevel meget balansert og velkomponert. Med vann begynner smaken tørrere og mer krydret. Hibiscus, cacao nibs, tapioca og sedertre.

Konklusjon

Et absolutt fyrverkeri av en whisky. Hvis den vanlige a’bunadh’en er en såkalt “sherrybombe” er Alba definisjonen på en “bourbonbombe”. Den høye alkoholen konserverer en enorm bredde av smak og duft, som åpner seg lagvis etterhvert som man tilsetter mer vann. Søtt og fruktig, men med så mye kraft og karakter at man blir sittende og måpe. Noe av det bedre man kan kjøpe til rundt tusenlappen i 2023.

87/100

– Rasmus

Aberlours nettside