Glentauchers 14YO Cadenhead, «Original Collection»

En rund, frisk og god Glentauchers med innslag av både bourbon og sherry.

Glentauchers 14YO Cadenhead, «Original Collection»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriGlentauchers
UtgiverCadenhead's

Dette kan bli gøy! Det finnes både svært gode og helt ok Glentauchers-tapninger der ute, men potensialet til Glentauchers 14YO Cadenhead er så absolutt der. Etter min erfaring er dette et destilleri som oftere enn ikke leverer, og som sjelden er kjedelig. Selv om alle destillerier har potensial på de fleste typer fat er Glentauchers et av flere jeg har en klar preferanse på. Etter min erfaring gjør whisky herfra seg best på bourbonfat. Denne tapningen har imidlertid ligget på en blanding av bourbon- og sherryfat, noe som trekker forventningene ned et ørlite hakk. Samtidig har de siste utgivelsene i denne serien til Cadenhead’s jevnt over vært såpass bra, at forventningene er der likevel.

Det kom i alt beskjedne 117 flasker av denne whiskyen, tappet i juni 2022. For øyeblikket (mai 2023) kan den kjøpes på polet for 1195,- Bilder fra whiskybase.com

Glentauchers 14YO Cadenhead

Lukt

En frisk og søtlig duft, med både rørsukker og hvitvin i førersetet. Chardonnay, sitrondrops, grønne og gule epler, rabarbra, stangselleri, kardemomme og en ganske så pen maltnote. Fatene virker ikke voldsomt aktive her, selv om det kommer til en del tropisk frukt etter hvert: mango, ananas, aprikos. På nesen er det egentlig helt greit, for den nærmest rå maltlukten gjør seg meget godt. Sitronpepper, eggehvite og et hint av markblomster. Med vann: enda mer sødme. Marsipan, Sauternes, kandisert frukt og en liten klype malt ingefær. Ikke emment søtt, men en frisk og lett sødme.

Smak

Frisk, fruktig og vital. Blindt hadde jeg gjettet at denne var noen år yngre, uten at det egentlig er noe negativt. Epleskall (grønne epler), fransk eplecider, Schweppes Tonic Water, limoncello, umodne valnøtter og masse deilig malt. Rund og fin, men med et merkbart krydderkick av rosépepper, muskatt, mørk lakris og litt valmuefrø. Et par dråper vann åpner whiskyen på en pen måte, og gjør ettersmaken et hakk tørrere. Gule plommer, jalapeño, tørket stjerneanis, limeskall og et ørlite hint av etiopisk kaffe (Yirgacheffe).

Konklusjon

Man merker ikke så veldig mye til sherryfatene her, men siden dette er en Glentauchers er det egentlig helt greit. Det fruktige destillatet får god støtte av amerikansk eik, og maltsmaken er tydelig og kledelig hele veien. En ting som er litt pussig er at jeg ikke merker et snevt av vanilje, hverken på smak eller lukt, noe man definitivt forventer fra en whisky som denne. Og vet du hva? Jeg savner det heller ikke. Dette er nok en Glentauchers jeg gladelig anbefaler.

82/100

– Rasmus

Cadenheads nettside