Four Roses

Det finnes mer spennende ting enn rimelig bourbon på 40 %, men det kan fortsatt være et ålreit alternativ.

Four Roses

Nosinginfo

TypeBourbon
Alkoholvolum40 %
LandU.S.A.
DestilleriFour Roses
UtgiverFour Roses

Four Roses har allerede vært tema her på Skotsk Taake et par ganger, både i forbindelse med Small Batch– og Single Barrel-utgivelser. De fleste gangene man støter på dette destilleriet er det imidlertid denne standardtapningen man blir utsatt for. Som vanlig kan det være greit å huske på at dette er en rimelig bourbon, ment for cocktailer og en tumbler full av isbiter. Når det er sagt er det alltid spennende å se om den kan stå på egne ben, og i enda større grad hvordan den leverer sammenlignet med andre bourbons i samme prisklasse.

I motsetning til de mer eksklusive tapningene til dette destilleriet benyttes hele bredden av gjær og mashbills i produksjonen. Det betyr at du, litt som i en blend, får flere faktorer som er med på å balansere hverandre. Til sammenligning vil en mer spisset og spesialisert profil (som f.eks. I Small Batch) føre til mer særpreg, men også et smalere publikum, som f.eks. setter pris på mer rug og flere florale noter fra gjæren. Four Roses kan for øyeblikket (mars 2023) kjøpes på polet for 410,- flasken. 

Four Roses

Lukt

Hva skal man si? Umiddelbare tegn på både kvalitet og et par snarveier. For å begynne med det negative er det både innslag av overkokt mais, sanitærbark og noe mildt metallisk her. På den positive er det en herlig fruktig friskhet her, som sammen med den sedvanlige vaniljen og preg av nykvessede blyanter, fersk sitron og masse kamfer skaper et fint fundament. Ikke for søtt ikke for syrlig. Masse tropisk frukt, Kongen av Danmark-drops, toast, markblomster og bivoks.Vann hever mais og treverk noen hakk, og henter frem noen nye noter av røstet korn, bakte epler og malt ingefær.

Smak

Lukten lover nok litt mer enn smaken leverer, men dette er drikkelig og vel så det. Mildt, på grensen til svakt, men masse fin vanilje, igjen masse Kongen av Danmark-drops, anis, pærer, sukkerspinn, sandeltre, marsipan og epleskall. I motsetning til lukten lener denne seg ganske langt i retning av søtt på smaken – heldigvis uten å skli over i emment. Samtidig kunne man ønsket seg litt mer av friskheten fra lukten. Vann gjør ikke stort med smaken, utover at munnfølelsen blir litt fyldigere. Det kommer også til litt mer sitronsyrlighet mot ettersmaken, noe som kler whiskeyen bra.

Konklusjon

Four Roses vinner ingen priser for kompleksitet, men for en billigbourbon, som i mye større grad brukes i cocktails enn den sakte utforskes i et Copita-glass, er vel det egentlig ok. Jeg skulle ønsket meg litt mer syrlighet, bitterhet og fylde til å balansere sødmen, men er du på jakt etter noe søtt og lett er det bare å kjøre på. Rimelig er den også.

72/100

– Rasmus

Four Roses nettside