Myken Sabotør 2 «Gunnerside»

Myken fortsetter samarbeidet med John Jamtli. Norsk maltwhisky kan knapt bli mer patriotisk enn dette.

Myken Sabotør 2 «Gunnerside»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum47 %
LandNorge
DestilleriMyken
UtgiverMyken

Myken markerer 80-års jubileet for tungtvannsaksjonen “Gunnerside”. Sabotasjeaksjonen i 1943 mot Vemorkanlegget på Rjukan, der norske spesialstyrker og engelsk etterretning stakk kjepper i hjulene for Hitlers atomvåpenprogram. Myken viderefører også konseptet med kledelige dekorasjoner fra tegneserieskaper John Jamtli, som i skrivende stund nylig har gitt ut det fjerde bindet i tegneserieantologien “Sabotør”, denne gangen med nettopp operasjon Gunnerside som tema. Myken har tidligere gitt ut et mye mer begrenset whiskyopplag med Jamtlis “Sabotør” som tema, den gangen under navnet “Sabotør 1”, noe som egentlig burde forberedt oss på at det kunne komme mer sabotørwhisky.

Myken virkelig slått på stortrommen, ikke bare med et opplag på hele 700 flasker (sammenlignet med 80 sist), men også på ingredienssiden. At et knippe bourbontønner av varierende størrelse har foredlet råspriten er i seg selv ikke grensesprengende, men det sier ihvertfall noe om hva man kan forvente smaksmessig. Det spesielle er at man i tillegg til å bruke Mykens sedvanlige avsaltede sjøvann i produksjonen, også har brukt faktisk tungtvann (99,8% D2O) i prosessen med å redusere alkoholvolumet fra fatstyrke til Mykens sedvanlige 47 %. For oss som synes krigshistorie er interessant er dette ekstra morsomt, og som barnebarn av en profilert motstandsmann innen etterretning og kontraspionasje, med tette bånd til Milorg, rykker det litt ekstra i patriotismen. Konseptuelt sett står dette til terningkast 6, men som vanlig er det smak og lukt som styrer her på siden. Konsept må backes opp av lukt og smak.

Myken Sabotør 2

Lukt:
Ung og litt råspritpreget er egentilg førsteinntrykket her, noe jeg egentlig ikke forventer av Myken. Det er alltid en viss… skal vi si ungdommelig vitalitet(?) over whiskyene til Myken, men styrken til dette destilleriet er hvordan den unge alderen er balansert av gode og velvalgte fat. Her virker det litt mindre balansert. Appelsinmarmelade, yoghurt, vanilje, hibiscus, rugbrød, gule plommer og grønn te. Lukten er relativt lett og frisk. Røstet treverk, koriander, spearmint og litt revet kokos. Med vann: Mer sitrus og et hint av kiwi.

Smak:
Fyldig munnfølelse, nesten litt tung… neida… det er ikke det tunge vannet som former denne, men herlig oljete er den. Maltdrevet, med vanilje, kirsebær, appelsinskall, fennikel, rosépepper og kvann. Over tid blir den mer fruktig: grønner epler, pærer og litt fersken. Vann booster den allerede fyldige munnfølelsen, og tilfører nye preg av chiafrø, engelsk sennep og pepperrot. 

Konklusjon:
Historien og konseptet står som nevnt til toppkarakter. Whiskyen er også god, særlig på smaken. Men Myken kan bedre enn dette. Selv om whiskyen absolutt er god mangler det en liten x-faktor på fatsiden som kan balansere det litt unge uttrykket. La meg likevel benytte sjansen til å heve et glass for et av de stolteste øyeblikkene i Norges historie, og nok en vellykket whisky fra Nordland.

78/100

-Rasmus

Mykens nettside

Tegneserien og annet relatert snadder