Glenlossie 12YO Cadenhead, «Original Collection»

En fin fruktig og floral whisky, med særpreg og god balanse.

Glenlossie 12YO Cadenhead, «Original Collection»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriGlenlossie
UtgiverCadenhead's

Utvelgelsen av hvilke whiskyer som skal anmeldes eller ikke på Skotsk Taake er ikke spesielt ryddig. Jeg prøver å kjøre en viss variasjon, og å dekke et bredt utvalg av destillerier,  men holder meg ikke slavisk til det. Som jeg beviste med de to forrige anmeldelsene er det også rom for å veie opp for 11 års neglisjering med to drammer fra samme destilleri på rappen. Kanskje burde Glenlossie fått samme behandling som Tamnavulin, for også dette destilleriet har glimret med sitt fravær så langt? Pytt pytt, vi kommer sikkert tilbake til dem også etterhvert.

Nok om det. Vi står overfor nok en halvung Cadenhead’s-tapning på 46 %. 12 år på noe som høyst sannsynlig er et knippe brukte hogsheads er egentlig et godt utgangspunkt for å utforske Speyside-destilleriet Glenlossie. Her bør det være nok destillerikarakter igjen til å fortelle noe om spriten. Dessuten er ikke dette et destilleri vi ser offisielle tapninger fra altfor ofte. Det finnes riktignok en 10-åring i Diageos Flora & Fauna-serie, uten at jeg nødvendigvis vil anbefale noen å bruke tid og penger på å sikre seg den. Glenlossie 12YO Cadenhead’s selges for øyeblikket på polet for 1 145,- (april 2023). Bilder fra whiskybase.com

Glenlossie 12 Cadenhead

Lukt:
Det er en floral, nesten Linkwood-aktig, profil på lukten her. Rosevann, markblomster, mandelolje, marshmallows, belgisk melkesjokolade og noe vagt metallisk. Ikke en ubehagelig metallisk lukt, men en god mineralsk mellomting mellom flint og stål. Lukten er både søt og tørr på en gang; med hint av rosévin, karamell, ovaltine, jelly beans og litt hamp. To små dråper vann åpner opp for mer krydder: salmiakklakris, muskatt og hvit pepper.

Smak:
Deilig blanding av fruktig og floral. Løvetann, drueskall, rosevann og lavendel – alt neddempet av en finfin organisk sødme og en fin vinøs tørrhet. Så kommer frukten: lassevis med saftige røde epler, plommer, gule rosiner, galiamelon og hermetisk pære. Smak og munnfølelse tørker inn mot ettersmaken, med noen fine eiketanniner og litt mer drueskall. Vann endrer ikke smaken voldsomt, men den blir om mulig enda mer floral. 

Konklusjon:
Glenlossie 12YO Cadenhead vinner nok litt på at dette er et uttrykk jeg er veldig svak for om dagen. Denne Linkwoodske blandingen av fruktig og floral. I tillegg leverer denne whiskyen både på god smak og lukte, balanse og særpreg. Hva mer kan man egentlig be om?

81/100

– Rasmus

Cadenheads nettside