Ben Nevis 21YO Old Particular 1996-2017

Akkurat det man ønsker seg av Ben Nevis på refill sherryfat.

Ben Nevis 21YO Old Particular 1996-2017

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum51,5 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriBen Nevis
UtgiverDouglas Laing

Whisky fra Ben Nevis kan beskrives som en endeløs berg-og-dalbane. Det kan være ordentlig tvilsomme saker, men på sitt beste kan det være helt magisk, og det kan selvsagt være alt imellom også. Etter å ha smakt noen skikkelig gode tapninger åpnes enhver ny flaske med store forventninger. Ihvertfall hvis det er snakk om Nevis som har ligget over 20 år på sherryfat, og enda bedre: sluppet av en svært kvalitetsbevisst uavhengig tapper.

Old Particular-serien til Douglas Laing har lenge vært solid, selvsagt ikke uten feil, men jevnt over trygg. Dette gjelder særlig hvis man går noen år tilbake – til 2017, som er året denne ble tappet. Vi ser ikke like mange 21-åringer nå som da, og ihvertfall ikke til samme pris.

Ben Nevis 21 Old Particular Douglas Laing

Lukt:
Tropisk fruktbonanza, tørkede frukt og bær, mildt vinøs, lette tanniner. Det hele begynner med mango og papaya, raskt etterfulgt av svisker, rosiner, paxarette, sigarettobakk, kamillete, pandalakris og brent salvie. Fyldig, fruktig, søtt og ganske tett. Syrlig bark, jord, dunnage warehouse, steinsopp, manukahonning og et hint av grapefrukt. Flott kompleksitet, der destillatet fungerer som et blankt lerret for alt lagring kan levere – tidligere innhold (sherry), god amerikansk eik og sakte oksidering i gamle lagerhus. Med vann kommer det til litt sjokolade (70 %), ananas og kanel.

Smak:
Også smaken kombinerer tropisk frukt med klassiske sherrypreg på en nydelig måte. Friske tanniner, tapioka, banan, mango, pisket honning, oloroso sherry, moreller, rosiner, gamle bøker og lettsvidd sedertre. Den fruktige og mildt friske smaken passer nydelig med den oljete munfølelsen. Utviklingen er også flott, der de fruktige og søte pregene sakte glir over i noe litt tørrere og bitrere mot finishen, uten på noen måte å gå for langt i den retningen. Halvtørr prosecco, sitronskall, ingefærpulver, tobakk, malurt, mynte og hvit pepper. Med vann blir smaken hakket syrligere, med mer sitrus og et hint av gjøksyre. Annerledes, men fortsatt like godt.

Konklusjon:
Ben Nevis 21YO Old Particular er en glitrende Ben Nevis, som viser fatlagringen på en flott måte, uten å være en sherrybombe. Kompleks, men fortsatt lettdrikkelig og tilgjengelig. Utviklingen er god, balansen er god, og den balanserer søtt, syrlig og bittert på en kledelig og naturlig måte.

86/100

– Rasmus

Ben Nevis’ nettside

Douglas Laings nettside