Caol Ila Connoisseurs Choice, Kirsch Exclusive, 2003-2018, 15YO

Et regelrett fyrverkeri av Islay-røyk og fersk quercus alba. Fatstyrke og akkurat passe lang tid på fat skader heller ikke.

Caol Ila Connoisseurs Choice, Kirsch Exclusive, 2003-2018, 15YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,5 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriCaol Ila
UtgiverGordon & MacPhail

Etter en del anmeldelser av lignende slag er det vanskelig å finne noe vettugt å si som introduksjon til en  tapning av Caol Ila Connoisseurs Choice. Selv de litt slappe tapningene på 40-43 % fra noen år tilbake har vært gode. Tilsvarende tapninger på cask strength (som denne) har jevnt over vært enda bedre. Det er noe litt safe over dette destilleriet – ikke kjedelig, men en slags visshet om at whiskyen i verste fall smaker ok. Jada, det finnes dårlige Caol Ila’er der ute, men med tanke på hvor mange tapninger man har mulighet til å smake på er skuffelsene enormt få.

Så hvis du f.eks. befinner deg i en whiskysjappe i Berlin, og de sier de har en egen 15 år gammel cask strength-tapning av Caol Ila. En first fill single bourbon barrel på hele 56,5 %. Hva gjør du da? Du ber om en smaksprøve. Hvis den er god ber du om en til, og noe å sammenligne den med. En snau time senere tusler du litt småfull ut av butikken med din nyinnkjøpte 15 år gamle Caol Ila. Best av alt, du behøver ikke kjøpe brennevin på taxfree’en på vei hjem.

Caol Ila Connoisseurs Choice

Lukt:
Det hadde ikke vært urimelig om røyken hadde vært i føringen, men denne gangen er det en ekstremt vital bourbontønne som leder angrepet. Vanilje, kamfer, kokos, gule epler, mango, banan og tapioka. Selvsagt er det masse Islay-røyk her også, dette er tross alt en Caol Ila, og som ventet kommer det en god dose bacon, bråtebrann, sjøsprøyt, jod, hamp og fennikel. Men det er altså sødmen og fruktigheten som regjerer her, og det kan man ikke være misfornøyd med. Med vann: Masse gammeldags sukkertøy, mer vanilje, pannekaker med lønnesirup og bacon.

Smak:
Mer direkte og mer røykfullt på smak enn på lukt, men også her er det all vaniljen og all frukten fra fatene som gjør at whiskyen stikker seg ut i mengden. Sitronmarengspai, cranachan, brun lakris, bacon, epleskall, kinin, våt bålrøyk, bladpersille og kokekaffe. Herlig vitalt og nydelig balansert mellom søtt og sinna. Pipetobakk, brent salvie, Jägermeister, pors, banan, appelsinmarmelade og kippers. Med vann blir munnfølelsen fin og oljete, uten å miste spissen. Drueskall, barbecuesaus, chipotle, tjære.

Konklusjon:
Både Caol Ila og en god bourbontønne kan gjøre underverker. Her har man begge deler. Røyk og alkoholvolum gjør whiskyen hissig, samtidig som fatet får den til å male som en liten pusekatt. Rett og slett nydelig.

87/100

– Rasmus

Caol Ilas nettside

Gordon & MacPahils nettside