Drumshanbo Single Pot Still Whiskey

Det er alltid godt å se irske destillerier som tør å satse på Single Pot Still. Akkurat denne er litt uferdig, men vi har tid til å vente.

Drumshanbo Single Pot Still Whiskey

Nosinginfo

TypeSingle Pot Still
Alkoholvolum43 %
LandIrland
DestilleriThe Shed
UtgiverThe Shed

Jeg har etterspurt større fokus på pot still whiskey fra irske destillerier i årevis, så når en dram som denne dukker opp er jeg selvsagt fornøyd. Selv usmakt er det lett å stille seg bak en whiskey som denne, i virrvarret av påståtte whiskeyprodusenter som egentlig bare kjøper whiskey fra Midleton og setter på sin egen etikett. Fra hjemmesiden: “Every precious drop of Drumshanbo Single Pot Still Irish Whiskey has been triple distilled at the Shed Distillery using Malted Irish Barley, Un-malted Irish Barley and Irish Barra Oats.” Aaaaah, hva mer kan man ønske seg? Ingen forvirring, null misvisende tåkeprat, og til og med litt informasjon om mashbill!

Destilleriet bak whiskeyen – “The Shed” i Connacht har holdt på siden 2014, og produserer foruten Drumshanbo to forskjellige typer gin og en vodka. I teorien skulle dette kunne tilsi at denne kan inneholde ca 9 år gammel whiskey, men det er igrunnen ikke spesielt realistisk. I dagens  marked gjelder det å få varene ut på et tidlig tidspunkt, og heller gradvis og over tid bygge seg opp et lager av eldre whisk(e)y. Jeg skal ikke gjette alder, men la oss anta at den fortsatt er litt på “work in progress”-stadiet. Whiskeyen har forøvrig ligget på en blanding av oloroso- og bourbonfat. Kan for tiden (februar 2023) kjøpes på Vinmonopolet for 749,-

Drumshanbo Single Pot Still Irish Whiskey

Lukt:
La oss være ærlige: Dette lukter ungt. Ungt, men ikke dårlig. Vi snakker om et rent og friskt pot still uttrykk, med en tydelig kornprofil. Rabarbra, turnips, risvin, maltsukker, kalk og litt sitron. Ukomplekst, lett og fruktig. En ung lukt som i klassisk irsk tradisjon lukter mer av råvarer enn av gjær og fusel. Tapioka, rosevann, tomatstilk og lett vanilje.

Smak:
På smaken blir dette dessverre litt for snilt. Bakenforliggende krydderpreg til tross har ikke denne voldsomt mye å spille på. Raffinert sukker, hvetebakst, nektar, rabarbra og et hint av hvit honning. Selv om munnfølelsen er behagelig oljete, med noen tanniner mot slutten, får den milde smaken whiskeyen til å virke litt tynn. Stikkelsbær, havregrøt, banan og litt nyslått gress.

Konklusjon:
Gode og rene smaker til tross er dette litt for tamt. Den kunne med fordel holdt mer enn 43 %, men det er ikke alt. Etter tid på bourbon og olorosofat skulle man trodd det skjedde litt mer. Når det er sagt er det all grunn til tålmodighet. Roma ble ikke bygge på én dag, som de sier, og det kan ta tid å finne whisk(e)y-uttrykket sitt også. Dette kan bli riktig så bra, med litt mer fylde og kompleksitet.

68/100

– Rasmus

The Sheds nettside