Knockdhu Cadenhead 11 YO «Original Collection»

En whisky som viser styrkene til både Knockdhu-destilleriet og madeirafat.

Knockdhu Cadenhead 11 YO «Original Collection»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriKnockdhu
UtgiverCadenhead's

Knockdhu er et litt undervurdert destilleri. Maskert under navnet “anCnoc” har de sneket seg inn på markedet med en fin standardrekke og noen tidvis meget gode begrensede utgivelser. Lett, fint, fruktig og klassisk Speyside, er det du har i vente, men også en whisky som kan tåle litt heftig sherryfatlagring. Destilleriets egen 12-åring er lett og ganske rett frem. Til tross for nesten lik alder forventer jeg noe annet av en uavhengig tappet Knockdhu, der 70 % av innholdet har ligget på madeirafat.

For øyeblikket kan denne kjøpes på Vinmonopolet for 895,- (januar 2023). Bilder hentet fra whiskybase.com.

Lukt:
Søtt og syrlig i god blanding. Med 70 % madeirafat bør man kanskje ikke være overrasket. Grapefrukt, hasselnøtter, spisskummen, tørket honning, dadler, mørk sjokolade og valnøtter. En herlig frisk lukt, med anpasset sødme. Litt svovel (ca en halv fyrstikk), tanniner, peppermynte. En utrolig vital lukt, som setter madeirafatene i førersetet, uten å la dem ta over styringen fullstendig. Maltdrops, toast og jordbærsyltetøy.

Smak:
Smaken er minst like frisk, vital og velbalansert som lukten. Sødmen duver frem og tilbake gjennom et hav av røde druer, tørket frukt, nøtter og vanilje. Som på lukten er det dadler, grapefrukt, hasslenøtter og sjokolade, men det kommer også inn hint av tobakk, buljong, tyttetbær, manukahonning, druejuice og assortert syltetøy av røde bær. Nydelig. Munnfølelsen er herlig oljete, og tørker sakte ut i ettersmaken. Mer sjokolade og litt kardemomme.

Konklusjon:
Dette var en skikkelig trivelig whisky. Madeirafat har en tendens til å treffe hos meg, og denne er intet unntak. Fin balansen, frisk, søt og med antydninger til kompleksitet. Den hadde nok tålt noen år til på fat, men den er nydelig som den er nå også.

83/100

Cadenhead’s nettside

Knockdhus nettside