Highland Park 10 YO «Viking Scars»

Endelig en god hverdagswhisky som også er et godt kjøp!

Highland Park 10 YO «Viking Scars»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriHighland Park
UtgiverHighland Park

Denne gangen skal jeg gjøre det enkelt for dere. De færreste av oss har råd til å drikke 70-talls Mortlach og Ardbeg daglig/ukentlig/månedlig. Vi trenger tilgang til rimeligere single malts, som likevel holder god kvalitet. Problemet er at mange whiskyer som tidligere tilhørte denne klassen ikke lenger gjør det. At de rett og slett ikke tilbyr nok “bang for the buck” (eller “pang for penga” som jeg liker å kalle det). 

Highland Park 10YO “Viking Scars” er et hederlig unntak. Uttrykket ble sluppet i 2017, og viste fra start en kombinert pris og kvalitet som gjør den til en perfekt døråpner for de som vil utforske maltwhiskyens verden, og et godt hverdagsalternativ for oss som må være mye mer strategiske i våre whiskykjøp enn vi en gang var. En whisky med aldersbetegnelse fra et svært godt destilleri, som koster 500,-. 40 % alkohol er kanskje ikke direkte imponerende, men det gjør sitt for å holde prisen nede.

Lukt:
Mildt men behagelig syrlig og honningdrevet. Highland Parks tradisjonelle lyngpregede torvrøyk, kvann, malteddik, vanilje, modne bananer og et hint av furunål. Lukten er ungdommelig, og ikke spesielt kompleks, men frisk og ren. Aprikos, sitronskall, grønne epler og kummen. Et par dråper vann åpner opp nye preg av toast, sitrongress og kvae.

Smak:
Søtere og saftigere enn man skulle forvente av lukten. Sitrus (grapefrukt og sitroner), lynghonning, kruskakli, flint, medium torvrøyk, markblomster og fennikel. I likhet med lukten er ikke smaken voldsomt kompleks, men til å være en røykwhisky, selv en Highland Park, er den ekstremt ren og balansert. Umodne hasselnøtter, drueskall og en liten dæsj saltvann. Vann tilfører ikke egentlig så mye på smaken. Whiskyen blir søtere og mer lettdrikkelig, men den føles også litt utvannet når den faller under 40 %

Konklusjon:
Før i tiden pleide jeg å anbefale Glengoyne 10 som en rimelig og god hverdagsdram for nye såvel som gamle whiskyentusiaster. Det var da du kunne få en flaske for rundt 400,- Nå koster den 760,- Den er fortsatt god, men den er på ingen måte et godt kjøp. Highland Park 10 holder ca samme kvalitet, men koster altså 500,- (Priser fra januar 2023). Det er ikke det at de to whiskyene har så veldig mye til felles, men prisen gjør at den ene trygt kan stå på handlelisten, mens den andre konkurrerer på pris med et stort antall andre whiskyer, hvorav mange er en god del bedre.

80/100

– Rasmus

Highland Parks nettside