Bunnahabhain Cadenhead 7 YO «Original Collection»

Ung sherryfatlagret whisky med litt ekstra kick. Skulle bare ønske den holdt et litt høyere alkoholvolum.

Bunnahabhain Cadenhead 7 YO «Original Collection»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriBunnahabhain
UtgiverCadenhead's

Bunnahabhain med røyksmak er ikke nødvendigvis det jeg oppsøker oftest. Det kan riktignok være veldig godt, men på samme måte som destillerinabo Caol Ila gjør seg bedre med enn uten røyk, opplever jeg at Bunna gjør seg best som en fyldig og elegant dram, uten torv og bråtebrann. Når whiskyen i tillegg er så ung som 7 år kan dette gå litt begge veier. Samtidig er det noe med massiv røyk og god sherryfatlagring. Akkurat denne tapningen har utelukkende ligget på refill sherrtyfat. 

Fatlagringen gir altså grunn til optimisme. Det som demper forventningene et hakk her er at whiskyen er vannet ned til 46 %. Hvis målet er en ung og temperamentsfull whisky med sherryinnslag, er det fristende å tenke at mer alkohol ville kledd den langt bedre. Dessverre ble denne utsolgt fra polet samme dag som den ble sluppet, men en prislapp på 864,- gir noen indikasjoner på hva man kan forvente å betale for den andre steder. Bilder fra whiskybase.com.

Lukt:
Selv om jeg foretrekker min Bunnahabhain uten røyk er jeg ikke skuffet over lukten på denne. Ramsalt og røykdrevet – som St. Hansbålet fra helvete. En stabel med rekved, fortsatt dekket av skjell og fylt med salt, ja også har noen tatt med marshmallows. Bacon, varm totaktsmotor, physalis, rips, knekk, salvie og bark. Røyk og sherry i god harmoni, med masse ungdommelig vitalitet. Bringebærdrops, sigartobakk og litt lær. Med vann kommer det til litt syrlig treverk, fudge og salmiakklakris.

Smak:
Fin og fyldig smak, men mangler det litt på alkoholen her? Er 46 % litt snaut for en whisky som denne? Kippers, bacon, sigar, gammeldags sukkertøy, espresso, habanero og grapefrukt. Røyk, sødme og frisk syrlighet matcher meget godt. Ok, så smaker det litt ungt og rått, og ja, jeg kommer til å trekke for det, men dette var skikkelig kos. Mørk sjokolade 86%, pumpernickel og mild kokos.

Konklusjon:
Denne likte jeg. Ja, den er litt ung og røff, men balansen er god, og kombinasjonen røyk, sødme og sherry sitter som et skudd. Ideelt sett burde nok denne vært på fatstyrke, helst godt over 50 %, men det stopper den ikke fra å være et lite fyrverkeri i seg selv.

81/100

– Rasmus

Cadenhead’s nettside

Bunnhabhains nettside