A Speyside Distillery – Cadenhead’s «Original Collection», 18YO

En mystisk malt som heldigvis ikke smaker som Drumguish.

A Speyside Distillery – Cadenhead’s «Original Collection», 18YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriN/A
UtgiverCadenhead's

Hva kan man egentlig si for å introdusere en whisky fra ukjent destilleri? Vi kunne alltids begynt å spekulere på hvilket destilleri det er, men hva er egentlig poenget? Drøssevis av Speyside-destillerier nekter uavhengige tappere å bruke navnet deres på tapninger som denne. Sånn sett kan dette være alt fra Glenfarclas eller Macallan til Cragganmore eller Glenfiddich. Rykter skal ha det til at dette er en Glenfarclas, men det kan jeg selvsagt ikke si bastant. Det jeg imidlertid først trodde da jeg så etiketten var at dette kunne være fra Speyside Distillery. Du vet, destilleriet bak vederstyggeligheter som Drumguish og Cú Dhub? Det kan det forsåvidt være, men la oss håpe det er Glenfarclas, eller egentlig hva som helst annet. Vi snakker her om 18 år på utelukkende bourbonfat. Bilder fra whiskybase.com.

Lukt:
Førsteinntrykket er en whisky som er litt spiss i kantene, så blir den plutselig blåbærpai med melisdryss. Det er en litt pussig fruktighet gående her – hverken utpreget tropisk eller hagefruk, men med en fin fruktig kompleksitet. Utover de nevnte blåbærene dukker det opp aprikos, kandisert appelsin, physalis og Ramune (original). Kamfer og vanilje, som seg hør og bør fra noe som må være ganske gode bourbonfat, samt kokosvann, toast og tobakksblader.

Smak:
Klassisk bourbonfat: Vanilje, mango, sitronfromasj, kakao, marshmallows og tapioka. Nydelig ukomplekst, passe søtt og med en saftig og fyldig munnfølelse. Appelsinmarmelade, glasserte frukter, gul pære, akasiehonning, Mokkabønner, kardemomme, sort pepper, kamillete og pekannøtter. Utover i ettersmaken kommer det noen herlige, milde, nesten brusende tanniner, som passer meget godt sammen med den vedvarende sødmen. Grønt epleskall, mynteblader, Kahlua og amaretto.

Konklusjon:
En usedvanlig lettdrikkelig whisky, med sin perfekt anpassede sødme og fine fatnoter. Den utfordrere ikke så mye, så det er nok ikke nødvendigvis en dram man husker resten av livet, men du verden så fort denne hadde blitt drukket opp hvis jeg hadde hatt en i skapet. Rett og slett en skikkelig behagelig whisky.

83/100

Cadenhead’s nettside