Teaninich Infrequent Flyers 13YO, 2008-2021

En på flere måter overraskende whisky fra det skotske høylandet.

Teaninich Infrequent Flyers 13YO, 2008-2021

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum55,8 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriTeaninich
UtgiverAlistair Walker Whisky Company

Teaninich destilleriet i høylandsbyen Alness har vært en klassisk arbeidshest for Diageo og andre store produsenter siden 1904. Et gammelt, men også relativt effektivt destilleri, som kan pumpe ut anstendige mengder lett og gressaktig whisky. Et klassisk blend-destilleri med andre ord, som i lang tid har stått for en viktig del av Johnnie Walker Red Labels uttrykk. Sånn sett har destilleriet aldri vært satset på som single malt, og whiskyen derfra preges av å være konstruert for å gi blends visse preg.

Dette er en av 322 flasker i “Infrequent Flyers”-serien til uavhengig tapper Alistair Walker Whisky Company. Lagret i 13 år, fra 2008 til 2021, inkludert sluttlagring av ukjent lengde på et PX sherry hogshead. Vi kan etablere med en gang at dette er et first fill fat, for makan til mørk whisky ser du ikke så ofte. Fotocredit: Manuela

Lukt:
En mye mindre eksplosiv lukt enn fargen skulle tilsi. Lønnesirup. Masse lønnesirup. Amaretto, marmite, fersken, jord, kanelboller, peppermynte, gammeldags sukkertøy, hasselnøtter. Bortsett fra lønnesirupen er alt subtilt her, alt krever arbeid, men det er en aldeles nydelig kompleksitet hvis man er tålmodig. Grillet banan, rosiner, jord, gammel kjeller (evt. dunnage warehouse).

Smak:
Seigt, klissete og veldig PX i starten, men denne gangen klaffer det for meg også. Kombinasjonen av jordkjeller, gammel godteributikk og grønne vekster fungerer svært bra. Lønnesirup, kinin, nyslått gress, rosmarin, kløver, sitrondrops, rosiner, aromasopp, eucalyptus. Etterhvert som syrligheten og bitterheten får festet grepet føles ikke whiskyen så klissete lenger. Det er nærmest som den renser ganen på halvveien. Nellik, solbær, Fernet Branca. Ettersmaken er ikke voldsomt lang, men frisk og klar.

Konklusjon:
Lukten her er helt nydelig, og smaken er også veldig god. På toppen av det er det en interessant og ganske særegen dram. For meg er dette et eksempel på hvordan en whisky som har ligget på PX-fat skal være. Ikke bare søtt kliss og brent sukker, men masse kick fra destillatet og gjerne fra alkoholen også. Rett og slett veldig bra.

84/100

– Rasmus