Redbreast 22 YO, «For The Single Malt Fund»

Få ting slår en velgjort single cask-tapning av pot still whiskey fra Midleton. Dette er et godt eksempel på akkurat det.

Redbreast 22 YO, «For The Single Malt Fund»

Nosinginfo

TypeSingle Pot Still
Alkoholvolum55,9 %
LandIrland
DestilleriMidleton
UtgiverMidleton

Ah, endelig litt single pot still igjen! All irsk whiskey som markedsfører seg under Redbreast-navnet, selv den vanlige 12-åringen, holder veldig høy kvalitet etter min mening. Det er noe med det særegne destillatet, og hvordan det jobber med sherryfat, som virkelig gjør det til noe spesielt. Som så mye annet begynner single casks av denne typen å bli veldig dyre, særlig når whiskeyen er hele 22 år. Men det er ikke prisen som driver forventningene opp for min del, det er erfaring med tilsvarende drammer og hvor fantastisk gode de kan være som spiller inn.

Samtidig er det en ting jeg bare er nødt til å problematisere her. På flasken står “All Sherry Single Cask”, noe man lett kan tolke som at whiskeyen utelukkende har vært lagret på sherryfat. Det er den ikke. Den har riktignok fått en tiårig sluttlagrin på en olorosobehandlet sherry butt, men før det lå den altså snaut 12 år på et antall bourbontønner. Det er ikke noe galt med en slik lagring, egentlig høres det veldig godt ut, men “All Sherry”? Det er i beste fall misvisende.

En av 468 flasker på 55,9 %, som ble tappet fra fat nr: 34938. Fotocredit: Manuela

Lukt:
Misvisende fatlagring eller ikke, dette lukter vanvittig godt! Umiddelbart sherryfatlagret pot still whiskey fra Midleton. Umiddelbart Redbreast. Men med et ekstra elegant sherrylag på toppen. Maraschino-kirsebær, marispan, kobbermynter, aprikos, støvete bibliotek, tørket frukt galore (papaya, rosiner, mango), epleskall, potpourri, ananas, muskatt og tapioka. En rett ut fantastisk lukt. Med vann blir lukten lett parfymert, uten at det på noen måte er sjenerende. Rosevann, sukkerspinn, lakris og smørkaramell.

Smak:
Enda mer marsipan og maraschino på smaken enn på lukten. Perfekt balanse mellom søtt, tørt, friskt og fruktig. Tanninene er markant, men backer bare opp om resten, og skaper fylde. Masse tørket frukt (særlig fiken og rosiner), samt balsamicoeddik (av høy kvalitet), sedertre, italiensk espresso, vanilje, strie, lær, kanel og litt møbelpolish. Tørr munnfølelse og et ørlite hakk for boozy når den drikkes bar. Her trengs det litt vann: Nydelig. En fin syrlighet stiger opp sammen med sødmen, og gjør smaken både fyldig og forfriskende. Malt, kardemomme, valnøtter, manukahonning, mørk sjokolade. Alkoholstikket er borte, og det eneste du sitter igjen med er pur kvalitet. Pur glede.

Konklusjon:
Nok en bekreftelse på at Midleton er et av verdens beste destillerier. Livet mitt er godt, men det hadde vært enda bedre hvis jeg hadde hatt en hel flaske av dette stoffet. Osv osv osv. Herlig sherryfatlagret whiskey, av den typen som bare kan komme fra Cork. Som bare kan komme fra Midleton.

91/100

– Rasmus

Redbreasts nettside