Old Pulteney 13YO Equinox & Solstice, 2008-2022

Litt uheldig fatbruk begrenser en ellers helt ålreit Old Pulteney.

Old Pulteney 13YO Equinox & Solstice, 2008-2022

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum48,5 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriOld Pulteney
UtgiverDecadent Drinks

Den uavhengige tapperen “Decadent Drinks” er lekegrinden til whiskyspesialist/satiriker The Whisky Sponge. De som ikke allerede har gjort det bør ta en titt på hans spyde artikler og refleksjoner rundt whiskyindustrien. Humoren kan noen ganger bli litt mye, og fordrer en over middels stor interesse for bransjen, men når han treffer treffer han meget godt. The Whisky Sponge er selvsagt bare et av personaene til Angus MacRaild, en malt maniac med stor tyngde i whiskyverden. Selv om Decadent Drinks presenteres som et mindre seriøst konsept er det fortsatt all grunn til å tro at de quirky flaskene inneholder kvalitet.

Old Pulteney er et spennende destilleri, som til tross for å ha gitt ut mye bra aldri har nærmet seg toppen av min favorittliste. Til det treffer ikke destilleriprofilen godt nok. Samtidig har de også en tendens til å overraske positivt når jeg først drikker det, noe som får meg til å tro at de kanskje har fått litt mindre kjærlighet enn de fortjener. 

Dette er en 13 år gammel whisky fra en blanding av first fill og refill bourbonfat. Det oppgis ikke hvor mange flasker som ble produsert, men det er vel sannsynlig at det ikke er snakk om så veldig mange fat.

Lukt:
Fyldig og litt røff høylandswhisky fra første sniff. Bittert, friskt, relativt ungdommelig og overraskende styrt av bakverk. Industripils, harpiks, vørterkake, kanel, kardemomme, bakegjær, sitronskall og hermetiske pærer. Over tid sklir lukten over i en mer fruktig retning, med preg av stikkelsbær, hvit rips og litt gul plomme. Det er også noe mildt kjemikalsk over dette, med hint av terpentin og vindusspylervæske. Vann får frem en ganske fin maltnote, bananskall og et hint av tran.

Smak:
Umiddelbart svir whiskyen litt på tungen – litt mer enn 48,5 % alkohol skulle tilsi. Det er rett og slett noe litt surt og ekstremt her: sure føtter (godteriet altså), masse sitron, salt, pepper (litt cayenne og hvit pepper, men aller mest jalapeño), sylteagurk, epler, pærer, banan, syltet ingefær, kanel, vanilje, rabarbra og sedertre. Med vann kommer fatet enda mer frem, med noen litt sure tanniner. Det blir også litt saltere, og det kommer til et hint av røyk.

Konklusjon:
Jeg må innrømme at jeg sliter litt med fatbruken her. Selv om Old Pulteneys robuste whisky tåler en god del blir det rett og slett litt for mange sure tanniner. Whiskyen er ikke vond, men heller ingen höjdare i min bok.

69/100

– Rasmus

Old Pulteneys nettside

Decadent Drinks’ nettside