Kavalan Solist Oloroso Sherry Cask, 2009 – 2021

En meget god Kavalan i virrvarret av varierende kvalitet.

Kavalan Solist Oloroso Sherry Cask, 2009 – 2021

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum58,6 %
LandTaiwan
DestilleriKavalan
UtgiverKavalan

Taiwanske Kavalan entret whiskyscenen som et sjokk for noen år siden. Jeg er nok ikke den eneste som ble lurt i blindsmakinger. Lurt til å tro at 4 år gammel whisky fra Taiwan var 20 år gammel whisky fra Speyside. Kavalans evne til å produsere massive sherrybomber på rekordtid er uomtvistelig. Det varme klimaet på Taiwan, kombinert med et solid destillat og god fatbruk kan gjøre underverker. Når det er sagt sitter jeg igjen med en aldri så liten skuffelse over det jeg har smakt derfra de siste årene. Sherryen har en tendens til å ta litt for mye overhånd for min smak, og jeg er usikker på om jeg synes whiskyen eldes så godt som man kunne håpet på. 

Jeg er således spent på hvordan denne 11 år gamle tapningen leverer. Dette er en av 386 flasker fra et uspesifisert oloroso sherryfat, destillert 10.06.2009 og tappet på flaske 27.04.2021. 58,6 % alkohol er ikke til å kimse av, men bør heller ikke være så overraskende fra varmere strøk, der vannet like gjerne som alkoholen kan fordampe under fatlagring. Fotocredit: Manuela

Lukt:
Massiv sherry. Noe annet hadde vært rart. Hele butikkhyllen med tørket frukt, inkludert den som også kommer med nøtter. Markant svovel (nytent fyrstikk), kakao, amaretto, valnøtter, knekk, piffikrydder, kalk, sukat og manukahonning. Intenst søtt og sherrydrevet, men det er samtidig en vitalitet jeg har savnet fra Kavalan i det siste her. Et hint av malt og destillat som ikke bare drukner i det voldsomme fatet. Rosiner, rosiner, rosiner og litt svisker. Kandisert appelsin, konsentrert solbærsaft og mørke stikkelsbær. Med vann blir lukten noe mer krydret. Kamille, safran og et par kobbermynter.

Smak:
Munnen tørker umiddelbart inn. Det er såpass mye alkohol og tanniner her at det nesten er for intenst. Men akkurat idet det er fristende å riste på hodet vinner fylden gjennom: Søtt og fruktig med en munnfølelse som nesten gir tyggemotstand. Tranebærjuice, valnøtter, rågummi, salmiakklakris, rosépepper, rosiner, paxarette, malteddik og et hint av rug. Det svake maltpreget fra lukten er helt borte på smak. Her er det eiken som regjerer. En god splæsj vann temmer flere av de mer ekstreme sidene i start- og mellomfasen. Balansen i disse fasene er fortsatt langt fra perfekt, men det begynner virkelig å ligne på noe.

Konklusjon:
Lukten og kanskje særlig ettersmaken trekker opp her. Som seg hør og bør fra en 11 år gammel Kavalan fra et intenst sherryfat blir selve smaken litt for ekstrem for meg. Samtidig er det mye positivt å si om den også, og med noen dråper vann er det vanskelig å ikke trives. Er du fan av solide sherrybomber med en del tanniner er dette noe for deg. Virkelig.

82/100

– Rasmus

Kavalans nettside