Irish Spirit Drink Cadenhead 15YO

Irsk sprit fra Cadenhead's? Ok? Selvsagt er dette whiskey, selv om flasken er usedvanlig vag.

Irish Spirit Drink Cadenhead 15YO

Nosinginfo

Alkoholvolum45,4 %
LandIrland
Distrikt?
DestilleriN/A
UtgiverCadenhead's

Betegnelsen “Irish Spirit Drink” er uvanlig lite informativ, selv blant uavhengige tappere som ofte ikke får oppgi hvilket destilleri noe kommer fra. I dette tilfellet oppgir de ikke en gang hva slags brennevin det er snakk om. La oss prøve oss på litt kvalifisert gjetting, med et åpenbart forbehold om at konklusjonen er feil.

Vi vet tre ting som kan hjelpe oss: 1. Siden whiskeyen ble destillert i 2006 kan vi ekskludere de fleste nye irske destillerier som opphavssted. 2. Destillerier som Bushmills og Cooley, som faktisk var operative for 15 år siden, pleier å kreve at navnet deres utelates fra etiketten. 3. Cadenhead’s lagrer en del fat i Campbeltown og noen ganger i butikkene sine, deriblant fat med utenlandsk innhold. Hvis noe av fatlagringen av irsk whiskey har skjedd i Skottland (eller Italia, som denne er tappet for) kan den ikke lenger omtales som irsk whiskey. Utgangspunktet er altså at dette er en irsk maltwhiskey, sannsynligvis fra Cooley, lagret på et bourbon hogshead i et annet land enn Irland, som ikke kan markedsføres som sådan. Fotocredit: Manuela.

Lukt:
Fruktig, gressaktig og mildt korn-/grøtdrevet. Som forventet av en irsk, og kanskje spesielt som ventet av en Cooley. Melne gule epler, gule pærer, havregrøt, virgin oak (selv om det neppe er det), honning, mango og litt anis. Treverket er ganske markant her, noe som gjør whiskeyen en smule ubalansert, men som nok vil appellere til mange. Kokosvann og et hint av svovel. Vann henter frem en liten kamfertone og litt sødme.

Smak:
Smaken følger omtrent det samme sporet, med en gressaktig fruktighet som kjemper mot all eiken. Mango, papaya, fersken, pærer og litt banan. Tanninene snerper litt, men er langt mer velintegrerte på smak enn på lukt. Sort pepper, kvann, eucalyptus, knekkebrød og litchi. Syrlig bitterhet dominerer. Whiskeyen er ikke så voldsomt kompleks, noe som i seg selv ikke er et problem, men det mangler litt wow-faktor her. Med vann blir whsikeyen mer lettdrikkelig, og litt søtere på bekostning av bitterheten. Hint av fersken nå.

Konklusjon:
Vi kan ihvertfall konkludere med at denne “spirit drink’en” er en whiskey. Hvis det ikke er en Cooley er profilen uvanlig lik. Single malts fra Cooley har aldri vært min greie, og den treffer dessverre ikke helt denne heller. Objektivt sett er ikke dette en dårlig whiskey, så liker du denne stilen vil du nok trives godt. Selv har jeg andre irske stiler jeg liker bedre.

71/100

– Rasmus

Cadenhead’s nettside