Glen Keith Signatory Vintage 23 YO, 1997-2020 «Cask Strength Collection»

En god dram fra Speyside-destilleriet Glen Keith.

Glen Keith Signatory Vintage 23 YO, 1997-2020 «Cask Strength Collection»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum54 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriGlen Keith
UtgiverSignatory Vintage

Jeg har tatt for meg en kortversjon av Glen Keith’s historie før. Dette relativt unge Speyside-destilleriet var først og fremst designet for å produsere relativt store mengder single malt til blends ment for det amerikanske markedet. Selv om det finnes en del uavhengige tapninger der ute, er det mer sannsynlig at man har blitt eksponert for dem gjennom blends som Chivas Regal, Passport og 100 Pipers. Siden whiskyen blant annet skulle brukes til Chivas Regal er det kanskje ikke så rart at det ligger i nabolaget til denne blendens nøkkeldestilleri – Strathisla.

Selv om Glen Keith siden starten har vært et eksperiementelt destilleri (der man har testet forskjellige typer gjær, trippeldestillert og til og med hatt hvete i mesken), er destilleriet nå først og fremst kjent for et lett og fruktig destillat. Akkurat denne 23 år gamle tapningen fra Signatory Vintage er kanskje ikke så lett å få tak i, men hvis du er nysgjerrig på dette destilleriet finnes det en håndfull uavhengige tapninger å velge mellom på polet (desember 2022). Dette er altså en av 252 flasker, med en fatstyrke på 54 %, som var tappet fra et hogshead i 2020. Fotocredit: Manuela

Lukt:
Frisk og fruktig, med masse epler, pærer og grønt gress. Som en høstdag i hagen. En litt kandisert/sukkertøyaktig sødme, klor, maltdrops, nektar, grønnsåpe, fersken og litt hvetebakst. Et mildt og mykt uttrykk, som en slags mellomting mellom en fruktig Speysider og en mild og gressaktig Lowlander. Banan, linoleum, byggmalt og en anelse sesamfrø. Vann gjør lukten litt søtere, fyldigere og mer drevet av kakao.

Smak:
Det fruktige fra lukten fortsetter i aller høyeste grad i smaken, samtidig som den også er mye mer maltdrevet. Røde og gule epler, gul pære, papaya og litt umoden banan. Relativt lett munnfølelse i starten, som tørker inn relativt fort mot ettersmaken. Kakaonibs, mel, grønn te, grapefruktskall, peppermynte og litt malteddik. Vann gjør munnfølelsen litt mer oljete, men smaken endrer seg veldig lite. Litt paranøtter og krokan av nye preg.

Konklusjon:
Den var god denne her. Jeg liker kombinansjonen av fruktighet og sødme, og tanninene tar med seg en kledelig tørr munnfølelse. Kompleksiteten er riktignok ikke overveldende, og den mangler litt it-faktor, men jeg nøler ikke med å anbefale denne. 

83/100

– Rasmus

Signatory Vintages nettside