Edradour 12 YO Natural Cask Strength, 2009-2021

En litt sær og uortodoks sherrywhisky. Det er ikke meg imot.

Edradour 12 YO Natural Cask Strength, 2009-2021

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,6 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriEdradour
UtgiverEdradour

Økende etterspørsel etter single malt har tvunget mange produsenter til å tenke annerledes. Når whisky fra de mest ettertraktede destilleriene blir dyrt og vanskelig å få tak i åpner det seg muligheter for andre. Samtidig er markedet kresent. Vi entusiaster vet hva vi vil ha. Flere destillerier har skjønt dette, og gjort grep for å gjøre maltwhiskyen sin mer attraktiv. Destillerier som Deanston, Jura og altså Edradour er tydelige eksempler på dette. Avhengig av personlig smak kan man godt argumentere for at en del destillerier fortsatt har en del igjen å gjøre, men utviklingen er positiv. Flere nyere tapninger av Edradour jeg har smakt har vært meget bra. Jeg vil ikke strekke meg til å si det samme om standarden for noen år siden.

Dette er en av 597 flasker fra på 56,6 % fra en ganske så generøs sherry butt. Jeg pleier ikke å henge meg så mye opp i farge, men er man fan av sherrybomber er det all mulig grunn til optimisme her, for dette er blodrødt. Fotocredit: Manuela

Lukt:
Hoyda! Dette var intense greier! To toglaster med vørterkake, et hav av tørket frukt og ca en halv europall med Smørbukk.Fyldig og søtt. Selvsagt er det masse sherry her. Det er fristende å si oloroso, men dette er en av de som balanserer på grensen mot PX. Krutt, vanilje, sultana-druer, røde druer, Panda lakris, tapioka, umodne tomater, Jägermeister sandeltre og spearmint.

Smak:
Herlig oljete munnfølelse med et bra kick fra tanninene. Det er helt klart en bitter syrlighet her, men balansen med all sødmen og fruktigheten er god. Kokekaffe, gule rosiner, fiken, peanøtter (med det indre skallet), appelsinmarmelade, lakris, solbær, boysenbær og litt fersk lær. Whiskyen er småkranglete, med masse særpreg, men likevel bemerkelsesverdig balansert. Et varmende, nesten te-aktig, uttrykk: oolong og hibiscus.

Konklusjon:
Denne likte jeg. Ikke nødvendigvis det jeg oppsøker til vanlig, men kombinasjonen mellom balanse, særpreg og fyldighet gjorde denne Edradouren til en ren fornøyelse. Skal vi si 85 poeng?

85/100

– Rasmus

Edradours nettside