Caol Ila North Star 11 YO

Caol Ila er et destilleri som bare vokser og vokser på meg, og dette hyggelige bekjentskapet er ikke et unntak. Men…

Caol Ila North Star 11 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum58,2 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriCaol Ila
UtgiverNorth Star

Det tok en stund etter jeg smakte Caol Ila 12 for første gang, før jeg gikk videre på både andre OB-tapninger og tapninger fra uavhengige tappere. Det er mange som har Caol Ila 12 som en favoritt blant standardtapningene, men for meg gir den lite fra seg. Jeg synes rett og slett den er kjedelig, og da ble Caol Ila i mitt innskrenkende sinn et destilleri jeg valgte bort. Det var frem til jeg, til min store glede, kom over 35-åringen og ble fullstendig blåst av banen. Etter den dagen bestemte jeg meg for å  smake alt jeg kom over derfra og det har medført mange trivelige stunder. 

I dag er det en 11-åring fra tapperen North Star i glasset. North Star ble tilgjengelig på polet for et par år siden, og det kan se ut til at det norske markedet virkelig har tatt i mot produktene med vidåpne armer. Dagens dram er lagret på en 1st fill oloroso sherry butt hvor det endte opp med 410 flasker. Fargen liker jeg egentlig ikke å kommentere, men her er det en helt nydelig dyp farge. Må nok innrømme jeg blir litt bergtatt av denne typen whiskyfarge. 

Lukt:
Krokan-is og suksessterte. Inn fra siden kommer det svidd fyrverkeri, brent krutt som av en eller annen grunn er særdeles tiltalende. Det er også banansplitt med mørk sjokolade. Mot slutten er det mer typisk Islay, som kommer i form av utbrent strandbål etterfulgt av grillet tropisk frukt. 

Smak:
Ganske søt. Sigar og pepper. Masse deilig vanilje med hint av overstekt brødskorpe, noe som sender meg litt i en retning av tilslørte bondepiker. Chipotle-preget er også ganske markant. Også på smak er det ikke før avslutningen denne viser seg som en sann Islay-gamp med skikkelig trøkk i frasparket. 

Konklusjon:
Det hele føles som en myk opplevelse. Det dufter en deilig seinsommerkveld på stranden med dertil egnet føde. Og selskap. Sherry/røyk-komboen sitter som et skudd her, som det veldig ofte gjør, men det som det allikevel bites merke i er hvordan den virker uferdig selv om den er rundet pent av i kantene, uten at den på noen som helst måte har peaket. Det føles veldig som dette kunne blitt noe helt unikt med noen år til på det som ser ut til å være et svært godt sherryfat. 

83/100

– Stian Tolpinrud

Caol Ilas nettside

North Stars nettside