Ben Nevis Cask Viking 9YO

Sær whisky kan gå begge veier, noe Ben Nevis er et godt eksempel på. Denne gikk feil vei.

Ben Nevis Cask Viking 9YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum59,6 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriBen Nevis
Utgiverfadandel.dk

For ca et år siden anmeldte jeg en annen sherryfatlagret Ben Nevis, utgitt av fadandel.dk. En god, men litt sær dram, noe som ikke er helt uvanlig fra Ben Nevis. Den gangen balanserte den virkelig på en knivsegg. Mye syrlig bitterhet kan fort gjøre en whisky ekstrem, og flere som smakte den samme flasken var mindre entusiastiske enn jeg. Sånn går det noen ganger, selv om det finnes objektive kriterier kan smak være veldig subjektivt.

Ved første øyekast ser denne uansett lovende ut. 9 år på fat gjør ikke whiskyen direkte gammel, men siden det er snakk om en first fill oloroso butt kan det skje mye på den tiden. 59,6 % alkohol er også lovende, både fordi det tilsier et ganske solid og tett fat, og fordi såpass høyt alkoholvolum gjerne virker som fin konservering av smak og lukt. Whiskyen er i tillegg til fadandel.dk gitt ut av Cask Viking. Fotocredit: Manuela

Lukt:
Auda! Ganske sikker på at jeg ikke ba bartenderen om skunk, smørsyre og hermetisert promp. Dette var rett og slett grelt. Altfor mye svovel tyder på sherryfat av tvilsom karakter. Hvorfor har noen i det hele tatt gitt ut dette som en single cask? En ekkel sødme – mugne karameller, aspartam, gamle badeleker, grapefruktskall, dårlig belgisk melkesjokolade.

Smak:
Med respekt å melde er dette bedre på smak enn lukt, men er det godt? Masse smørkaramell, krokan, dadler, salmiakklakris og gule epler. Svovelen er fortsatt langt utenfor komfortsonen, men sødmen, og pregene av koks og gammelt askebeger beveger faktisk ting i riktig retning. Likvel skriker 100 sykler etter de stjålne innerslangene i dekkene sine og hvorfor er det en ekkel parfymert smak i bakgrunnen her? Hæ?

Konklusjon:
Jeg har smakt mye som er verre enn denne, men som en single cask Ben Nevis er dette rett og slett pinlig. Gøy å ha sitt eget whiskyfat osv, men hverken destilleriet eller Cask Viking bør bekjenne seg dette her.

52/100

– Rasmus

Ben Nevis’ nettside

Fadandels nettside