Ben Nevis Pearls of Scotland 1997-2015

En uortodoks, men veldig god Ben Nevis.

Ben Nevis Pearls of Scotland 1997-2015

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum54,8 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriBen Nevis
UtgiverGordon & Company

Etter gårsdagens Ben Nevis-anmeldelse skulle man kanskje trodd at forventningene til denne var litt labre, men det er faktisk ikke tilfellet. Ben Nevis har alltid vært et destilleri som beveger seg på en knivsegg mellom genialt og ubehagelig. Det eneste man er så å si garantert er særpreg. Ofte er dette en basis for de beste og/eller mest engasjerende whiskyene. Jo mer funk og særhet av denne typen, jo større er sjansen for at man kommer over noe virkelig stas.

Dette er en av 326 flasker fra et ukjent fat i Gordon & Companys “Pearls of Scotland”-serie. Med såpass få flasker er det fristende å tenke at dette er fra en bourbon barrel eller et hogshead, men man vet aldri. 18 år og 54,8 % lover bra. Fotocredit: Manuela

Lukt:
Frisk, fruktig og floral. Pærer, markblomster, eplecider, grapefrukt, kvann, rabarbra og honning. Lukten er ekstremt organisk – det føles nesten som det burde stått en “økologisk”-lapp på flasken. Kamille, fennikel, fersk kompost, kalk og østerssopp. En meget lett og tiltalende lukt. Enda lettere med litt vann. Sauternes, hvitvinseddik, sauvignon blanc-druer og masse deilig tørr malt.

Smak:
Fruktig og floral, som på lukten, men også overraskende maltdrevet. Hagefrukt: epler, pærer, plommer, stikkelsbær, samt løvetann, grønn pepper, sitrusskall og litt kvae. En frisk og lett munnfølelse – langt lettere enn man forventer fra Ben Nevis, men akkurat her er ikke det negativt. Vanilje, safran, belgisk melkesjokolade, voks og masse honning. Med vann blir smaken hakket bitrere, men det kommer også til en nydelig sødme. Litt grønne druer og hylleblomst av nye preg.

Konklusjon:
Jeg ville aldri gjettet at dette var en Ben Nevis! Istedenfor det tunge og kranglete man forventer derfra kunne denne fint passert for en fruktig Speysider – en Cragganmore, Glen Grant eller til og med Glenfiddich. Hardcore Ben Nevis entusiaster ville kanskje blitt skuffet, men isolert sett er dette fine greier.

81/100

– Rasmus

Ben Nevis’ nettside

Gordon & Companys nettside