Highland Park OWF 15YO

Et lyspunkt i en jungel av sherrytapninger.

Highland Park OWF 15YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum59,7 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriHighland Park
UtgiverHighland Park

For en som syntes single cask-tapningene HP ga ut rundt 2005 var helt fantastiske, var gleden stor da samme destilleri ca 10 år senere valgte å gi ut flere fat. Og for en mengde de slapp! Det ble tappet i hytt og vær for flyplasser, byer, tettsteder, butikker, personer, klubber og festivaler. Dessverre synes jeg kvaliteten på mange av disse var svært varierende, selv om det selvfølgelig også her kom noen ordentlig godbiter.

Bra da, at en av de som skilte seg litt ut fra mengden ved å være lagret på bourbonfat var tappet for det norske markedet og Oslo Whiskyfestival i 2018. 

Lagret i 15 år på et refill hogshead og tappet på hissige 59,7% tilsier at dette kan være ganske så spennende. 

Lukt:
Umiddelbart dukker det opp aprikos og fiken. Deilig vanilje sammen med krokan-is og akasiehonnig. Det er liksom noe høstaktig over det hele. Med våt skog, torv og jordaktig noter som glir over i krydder og svak røyk. Mye høstfrukt danser også lett i bakgrunnen. Noe hissig alkoholstikk lager noen få riper i en ellers ganske fin lakk. 

Smak: 
Her fjernes enhver tvil. Dette er veldig typisk HP-røyk. Ganske svakt preg, men likevel umiskjennelig på grunn av den sødmefulle røyksmaken torven på Orknøyene gir. Mer honning og mer frukt enn på lukt. Det er også herlige vokstoner som gir det hele en liten ekstra dimensjon. Hint av grønne druer og grapefrukt kommer i bølger avslutningsvis. Finishen avgir en god del sødme og mer torvrøyk. 

Konklusjon: 
Selv om jeg en liten periode var småforelsket i HP, må jeg si den mengden av single casks som kom for noen år tilbake var litt skuffende. Denne her derimot, var veldig god. Men det var en styrke her som man nærmest tvinges til å redusere med litt vann, og når det er dominerende alkohol, synes jeg det trekker ned. Med andre ord tåler den en god del vann uten at ting forandres, det er bare nødvendig. Ellers var dette en god og over snittet HP som jeg kan se for meg smaker ekstra godt nå på mørke høstkvelder. 

84/100

– Stian Tolpinrud

Highland Parks nettside