Convalmore-Glenlivet Cadenhead 21YO

Nok en Convalmore som fullstendig tar pusten fra en.

Convalmore-Glenlivet Cadenhead 21YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriConvalmore
UtgiverCadenhead's

Sist jeg anmeldte en Convalmore, også den gangen fra Cadenhead’s, klarte jeg ikke å holde superlativene tilbake. Det var kort og godt en fantastisk 40-åring, og nok et eksempel på hvor legendarisk whisky fra dette destilleriet kan være. Dessverre finnes det ikke så mange tapninger fra dette destilleriet der ute, og etterhvert som folk begynte å lete etter gode kvalitetsmessige alternativer til Brora, gikk prisen til værs på Convalmore også. Trist, men når man blir lamslått av kvalitet og egenart gang på gang er hypen også fullt fortjent.

Nok en gang steppet Skotsk Taakes største donor, og den største Convalmore-entusiasten jeg kjenner opp med en herlig dram fra fordums tid. Takk Martin! Denne søte lille flasken på “praktiske” 18,75cl var tappet av Cadenhead’s en gang på starten av 80-tallet. Gitt en alder på 21 år snakker vi vel tidlig 60-tall når det kommer til destillasjonsår. Selvsagt hadde cask strength vært å foretrekke, men 46 % er fint det altså…

Forventningene er skyhøye, la oss se om den leverer.

Lukt:
Gammel kvalitetswhisky. Hva skal man si? Dette lukter langt over halvveis til himmelen. Bensin, pekannøtter, amaretto, dadler, fransk espresso, kirsebærblomster, smult, gammel maling, blyanter, engelske sigaretter, rancio, umami, tørket kantarell, bergamott, pomelo, edeltre (ibenholt, teak) og mørk sjokolade. En lukt som tar pusten fra en. Enorm kompleksitet, massiv fylde, perfekt balanse. Tranebær, boysenbær, kobber, key lime pie. Fruktig altså, men det er også noe konfektaktig her – i retning av rompunch og myk mørk sjokolade.

Smak:
Mild og rund, men for en munnfølelse! Ekstremt oljete uten å være et gram for søt. Kongen av Danmark-drops, lavendel, earl grey, paranøtter, pekannøtter, lønnesirup, nougat, korianderfrø, kardemomme, bakte gule epler, Grand Marnier, kandisert appelsinskall, manukahonning, sedertre, koks. Igjen er alt i perfekt balanse. After Eight, dampet endive, sigarettobakk og en liten kobbermynt. 46 % alkohol er perfekt for akkurat denne. Jeg vil ikke putte vann i den, jeg vil bare nyte de siste små slurkene fred. 

Konklusjon:
En tilnærmet perfekt whisky. Balanse, harmoni og kompleksitet, som alle er med på å fremheve et knippe nydelige lukter og smaker. Det aller beste er imidlertid at samtidig som denne Convalmoren kombinerer de mest delikate smaker og lukter man kan forestille seg, evner den å være skitten og full av karakter. Denne kombinasjonen er det jeg lever for når det gjelder whisky. Dette er et mesterverk.

93/100