Elijah Craig Small Batch

En av de bedre borubonene under 1000-lappen man får på polet om dagen.

Elijah Craig Small Batch

Nosinginfo

TypeBourbon
Alkoholvolum47 %
LandU.S.A.
DistriktKentucky
DestilleriHeaven Hill
UtgiverElijah Craig

Nok en straight bourbon fra destillerigiganten Heaven Hill i Bardstown Kentucky. Bourbon generelt, og Heaven Hill spesifikt, kan være en vanskelig jungel å navigere, med et større antall serier og tapninger som ikke oppgir destilleriet på flasken. Når bourbonen i tillegg selges i volum til aktører som klistrer på sin egen etikett og i noen tilfeller later som de har destillert det selv blir forvirringen komplett. Heldigvis er det fullt mulig å nyte bourbon som Elijah Craig Small Batch uten å ha full oversikt. Særlig når det finnes relativt gode produktspesifikasjoner på nett.

Hele Elijah Craig serien, som foruten Small Batch består av en 12 år gammel Small Batch på fatstyrke, en 18-åring på 45 %, en 23-åring som også holder 45 % og en destillerieksklusiv tapning på hele 62,5 %, har en relativt standard mash bill med 78 % mais, 10 % rug og 12 % maltet bygg. Med flere årgangswhiskeyer i serien tyder alt på at produsenten går for rolig eleganse, snarere enn krydderbombene man gjerne assosierer med yngre whiskey med høyere rugandel.

Whiskeyen er oppkalt etter pastor Elijah Craig, som drev bourbonproduksjon i Kentucky på 1700- og 1800-tallet. Heaven Hill tvilholder på at det var Craig som oppfant bourbon slik vi kjenner det i dag, noe som har vært ganske grundig motbevist i en årrekke. At han var en av pionerene er det likevel liten tvil om. Dessuten: Hvis vi skulle droppet all whisk(e)y som har justert litt på historien sin ville det dessverre ikke vært så mange igjen å velge mellom.

Elijah Craig Small Batch kan for tiden kjøpes på Vinmonopolet for 650,- (august 2022).

Lukt:
En regelrett bonanza av sitrusskall: Appelsin, grapefrukt, sitron, sukat – kombinert med masse vanilje, rug og lakris. Sødmen er markant uten å være overveldende, og selv om det er mye jomfrueik her virker bourbonen langt fra umoden. Nyspisset blyant, marsipan, sesamfrø, muskatt og lønnesirup. Lukten balanserer fint i grenseland mellom ungdommelig og moden. Blå plommer og druejuice. Vann gjør ikke så mye fra eller til for lukten. Ting blir en anelse søtere på bekostning av syrligheten.

Smak:
En fyldig og varmende ankomst, med mye vanilje og sedertre. Kokos, plommer, kamferdrops, hvit pepper, nellik og kardemomme. Hver slurk er litt lukket i starten, men hver gang man er i ferd med å bli litt skuffet åpner smaken seg plutselig i munnen og viser den fine harmonien som ligger rett under overflaten. Sitronsaft, spisskummen, ingefær og litt grovbrød. I likhet med lukten gjør ikke vann så veldig mye nytt med smaken. Det skal imidlertid sies at dette er en av disse bourbonene som gjør seg veldig bra med et par isbiter, så hvis du er i det humøret er det ingen grunn til å nøle.

Konklusjon:
Egentlig en ganske fin bourbon, som gjør seg like bra neat som med isbiter. Jeg holder fortsatt en liten knapp på Wild Turkey 101 som et både billigere og (marginalt) bedre alternativ, men det er slett ikke utenkelig at jeg kjøper denne her igjen. Kanskje flere ganger til og med.

81/100

Elijah Craigs nettside