Glendronach 21YO, «Parliament»

21 år gammel Glendronach akkurat slik 21 år gammel Glendronach bør være.

Glendronach 21YO, «Parliament»

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum48 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriGlendronach
UtgiverGlendronach

Glendronach 15 Revival har etterlatt et tomrom som det nesten er umulig å fylle. Etter et lengre opphold kom den riktignok tilbake på markedet for noen år siden, men kvaliteten er kort og godt ikke den samme. 18-åringen har helt klart kvaliteter, men den har aldri vært blant mine favoritter, og selv om det finnes mange gode single casks er de i en litt annen klasse. Parliament plasserer seg litt i mellom disse klassene. Prisvurderinger kan vi ta en annen gang – i dag handler det først og fremst om å etablere om denne whiskyen inneholder nok av elementene en Glendronach trenger for å glede denne litt kritiske skribenten.

Jeg har drukket Parliament mange ganger før, men ikke en såpass ny som denne 2019-tapningen. Mange tilsvarende drammer har tapt seg i kvalitet den siste tiden, så det er alltid en viss spenning knyttet til disse nyere tapningene. Er denne like god som den var før? Fyller den noe av tomrommet etter gamle Revival, slik at opplevelsen fortsatt er der, selv om den koster en del mer?

Lukt:
Ok, jeg må innrømme at dette lukter ganske så nydelig, og en anelse mer vitalt enn jeg husker. En nærmest perfekt blanding av sødmen til tørket frukt og friskheten til fersk frukt. Plommekompott, rosiner, papaya, fudge, hasselnøtter, Christmas Cake, svisker og muscovadosukker. Herlig fyldig uten å føles emmen, herlig sherrydrevet uten at sherryen føles for intens. Blå druer, kastanjepurée, maraschino-kirsebær og hvit te. I tillegg kommer den mildeste anelse svovel – en type svovel som ikke er plagsom med mindre du kaller den årlige whiskyboken din “bibel”. Vann gjør egentlig ikke lukten noen tjenester. Den endrer seg ikke så mye, men blir hakket mer sukkerdrevet og spiss.

Smak:
Jada! En sånn lukt kan lett skape for høye forhåpninger, men Parliament leverer nesten like bra på smak. Igjen er det masse tørket frukt i førersetet: rosiner, svisker, papaya, sukat, craisins, men alkoholen gir litt ekstra trøkk, og smaken viser seg som flere hakk friskere og mer krydret. Appelsinskall, gule pærer, røde epler, sesamolje, nellik, hvit pepper, muskatt, krekling, biltong (seriøst, man skulle nesten tro dette var Sør-Afrikas svar på Mortlach et lite øyeblikk her) og koriander. Smaksmessig føles det nesten som en synd å tilsette denne vann, men nysgjerrigheten vinner frem: Puh, det gikk helt fint dette her! Starten blir litt mer aggressiv og alkoholdrevet, men finishen blir mykere og enda mer behagelig. Et helt greit bytte egentlig. Tanninene kommer også litt mer frem i lyset, noe som også er godt. Hmmm, jaggu ikke godt å si om smaken er best med vann eller neat, men begge aspektene er nydelige.

Konklusjon:
Jada, dette duger i bøtter og spann. En markant bedre whisky enn 18-åringen, men slår den den gamle 15 Revival? Nei, ikke helt, men skulle jeg fylt skapet med et utvalg bestående av bare de to hadde det vært nesten like mange flasker 21 som 15.

88/100

-Rasmus

Glendronachs nettside