Glen Moray Malt for Norge vol. 2 13YO, 2007-2021

Vi har kommet til tapning nr to fra MaltPrat. Aultmoren som utgjorde tapning nr 1 var bra, denne Glen Morayen er enda bedre.

Glen Moray Malt for Norge vol. 2 13YO, 2007-2021

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum60 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriGlen Moray
UtgiverMaltPrat

Norges beste og eneste whiskypodcast, Malt for Norge, tar seg en pause i disse dager, men var likevel hyggelige nok til å sende en knert av den nyeste tapningen de har gjort. Vel, ny og ny, det begynner å bli en stund siden den snek seg inn på polets tilleggsutvalg. Siden denne smaksprøven har stått og stirret anklagende på meg en stund får jeg trekke frem de sedvanlige unnskyldningene om at at døgnet bare har 24 timer, og at livet som småbarnsfar i full jobb ikke tillater whiskyanmeldelser hver dag. Nok om meg. La oss snakke litt om whiskyen.

Også denne gangen har Are og Stian skaffet et fat fra den uavhengige tapperen A.D. Rattray, med god hjelp fra den norske importøren Daracha. Det kom i alt 211 flasker på 60 % fra en first fill bourbon barrel fra Glen Moray. Whiskyen ble lagt på fat i 2007, og tappet på flaske ca 13 år senere – i 2021. Hvis du vil høre den dramatiske historien om hvordan det ble akkurat dette fatet anbefaler jeg MaltPrat episode 42. Jeg anbefaler egentlig alle de andre episodene også, men det er en annen sak.

Whiskyen kan kjøpes på polets tilleggsutvalg for 1260,- (juni 2022).

Som tidligere nevnt fikk jeg denne smaksprøven av de som har plukket og brandet fatet. Dette har ingen innvirkning på karakter eller anmeldelsen ellers.

Lukt:
Frisk og fruktig speysider med masse karakter av bourbonfat – what’s not to like? Gule epler, pærer, mango og en stor bøtte rabarbra. Frisk med andre ord, men samtidig kledelig søt. Vanilje, kokos og et hint av honning, samt store mengder god malt. Tiltagende syrlig bitterhet, med preg av grapefruktskall, ananas og litt brent karamell. Litt tid og en god klunk vann senere: Lukten blir enda fruktigere uten å miste den fine fylden. Nye preg av markblomster, kvann og sjokolademalt. 

Smak:
Det første som slår en er hvor glatt denne er til å holde hele 60 % alkohol. Joda, man kjenner at det ikke er eplejuice, men den fyldige munnfølelsen, den naturlige sødmen og den balanserende syrligheten får dette til å bli mye mer tilgjengelig. For det første: Maltsmaken her er helt nydelig, og den backes eksemplarisk opp av vanilje og tropiske frukter fra bourbontønnen: som på lukten er det mango og ananas her, men også hint av melon og aprikos. Smørkaramell, appelsinmarmelade, grønne epler og et hint av mørk sjokolade og espresso. En skvett vann fjerner de siste hintene av boozyness, og selv om vi sikkert fortsatt er nord for 50 % er dette usedvanlig behagelig å drikke. Fruktigheten, sødme, friskheten og den nydelige malten får enda mer spillerom. Det skjer kanskje ikke så mye nytt, men alt blir bedre. Mer gjennomført.

Konklusjon:
En mer tilgjengelig og direkte whisky enn Malt for Norge 1. Fat og destillat jobber flott sammen, og kombinasjonen mellom fruktighet og sødme er rett og slett meget god. Kompleksiteten er kanskje ikke enorm, men alt til sin tid. Dette var rett og slett skikkelig trivelige greier.

83/100

– Rasmus

MaltPrats nettside

Glen Morays nettside

A. D. Rattrays nettside