Bunnahabhain 18YO

I motsetning til røkte NAS-tapninger fra samme destilleri viser denne 18-åringen for alvor hva Bunnahabhain egentlig er best på: Elegant sherryfatlagret whisky helt uten røyk.

Bunnahabhain 18YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46,3 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriBunnahabhain
UtgiverBunnahabhain

Jeg liker ikke utviklingen til mitt kjære Bunnahabhain. Plutselig har det blitt vanskeligere å få tak i 12-åringen – en whisky jeg liker svært godt. I stedet snakker folk om middelmådige NAS-tapninger som Mòine, Toiteach A Dhà og Cruach-Mhòna – umoden røykwhisky, fra et destilleri som gjør seg best uten røyk, og med noen år på baken. Dette er ikke mitt Bunna. Dette er et destilleri som av en eller annen grunn føler seg mobbet til å leve opp til et Islay-image de selv prøver å distansere seg fra. De sier det sågar på sine egne nettsider: “Whilst Islay is known for its peated whisky, Bunnahabhain stands apart with its signature unpeated style. With the tallest stills on the island and the only distillery to use water from a natural spring, Bunnahabhain is known for its sherried, delicate, complex and unpeated single malt.”

Hadde det vært opp til meg hadde all Bunna vært akkurat slik de beskriver. Vil jeg ha røykwhisky finnes det uansett en drøss med glimrende destillerier jeg kan velge fra. Og det er her 18-åringen kommer inn. Sammen med 12 og 25 utgjør den et mektig triumvirat – tre klassiske whiskyer med aldersbetegnelse som viser hvor godt dette destilleriet kan være.

Bunna 18 kan for øyeblikket kjøpes på Vinmonopolet for 1580,- 

Lukt:
Det er fristende å omtale denne lukten som “en morderne sherryklassiker”. Vi snakker om en mer konfronterende stil enn man får av klassiske refill butts fra 70-tallet, men likevel uten å kjøre på med så mye sherry at whiskyelementene nesten drukner. Røde druer, rosiner, plommer, sort pepper, sigartobakk, ny lærjakke, amaretto, lynghonning, portvin, messing og litt sitronolje. Nydelig! Duftnyansene er milde og behagelige – ingen skriker etter oppmerksomhet på andres bekostning. Hint av byggmalt, kamfer, peppermynte og sjøsprøyt. Med vann blir lukten bare bedre – mer oldschool. Støv, gamle bøker, og sitronfromasj, alt pakket inn i malt og plommekompott.

Smak:
Mildt og behagelig, med en god kombinasjon av oljete og tørr munnfølelse. Først masse nøtter – både valnøtter, mandler og hasselnøtter, før tørket frukt gradvis overtar. Rosiner, svisker, craisins, mild sigar, rugbrød og mørk sjokolade (90 %). Kombinasjonen søtt-syrlig-bittert er nydelig, og jaggu er det ikke det svakeste hint av både salt og umami her, slik at vi får krysset av på alle basissmakene. Shitake, hamp, tørr sherry (oloroso), sandeltre og gamle kobbermynter. I likhet med lukten hever smaken seg ytterligere med vann, og får mer fylde, sødme og syrlighet. Nye preg av kardemomme, karve, bergamott og hylleblomst.

Konklusjon:
Jeg simpelthen elsker denne whiskyen. I sin klasse (sherryfatlagrat årgangswhisky som ikke koster en halv månedslønn) kommer jeg ikke på noen andre relativt lett tilgjengelige sherrywhiskyer som når opp til dette nivået. En smakssak selvsagt, men i min verden står Bunnahabhain 18 som en bauta.

88/100

– Rasmus

Bunnahabhains nettside