Samaroli Evolution Cask Strength 2014

Samaroli slår som vanlig på stortrommen når det er tid for Evolution. Det finnes bedre blended malts der ute, men ikke mange.

Samaroli Evolution Cask Strength 2014

Nosinginfo

TypeBlended Malt
Alkoholvolum45 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriN/A
UtgiverSamaroli

Få blended malts gjennom tidene har kunne skilte med mer eksklusivt innhold enn Evolution-serien til den italienske uavhengige tapperen Samaroli. Det kom ut et knippe batcher i denne serien i perioden 2011-2014, først med, så uten, en detaljert innholdsbeskrivelse på etiketten – og for et innhold dette var! Mortlach og Springbank fra 50- og 60-tallet, Laphroaig, Ardbeg og Glenlivet fra 70-tallet m.m. Gjennom å blande sammen rester av diverse fat opp gjennom historien, flytte dem rundt mellom forskjellige tønner og kontinuerlig vanne whiskyen ned til 45 % for saktere interaksjon med eiken, har den italienske tapperen skapt et helt unikt produkt. Gamle, vanskelige whiskyer snakker etterhvert pent sammen, integrasjonen er jevnt over glimrende, og man får en smak (og lukt) av storhet som ville kostet adskillig mer hvis man skulle kjøpt maltwhiskyene som utgjør blandingen separat.

Selv om dette er en av de uten innholdsfortegnelse lover Samaroli eksklusivt innhold, bestående av 40 forskjellige whiskyer på mellom 15 og 50 år. Det høres jo lovende ut det. Det som er litt pussig med akkurat denne er at den skryter av å være “Cask Strength”, til tross for at den holder Samarolis tradisjonelle 45 % alkoholvolum. Når man i tillegg vet at de trikser med vann i fatene under lagring høres dette ganske tøvete ut. Er det noe jeg ikke har fått med meg her? Send meg gjerne beskjed hvis noen vet. (Photo Anders KH)

Lukt:
Nydelig fylde, massiv, dessertaktig – som konfekt med krem og sjokoladesaus. Samtidig er det eik i bøtter og spann her – eik fra gode gamle sherryfat. Appelsinskall, kamferdrops, kardemomme, anis, rompunch, rognebær, cognac, vanilje, bananskall og et hint av bjørkesevje. Etterhvert kommer det også til en god del røyk – både høylandsrøyk (som først og fremst minner om Springbank/Longrow) og Islay-røyk. Over tid kommer det mer syrlighet og noen små hint av relativt ung whisky til overflaten. Litt vann, og de rå pregene forsvinner helt. Heldigvis. Grapefrukt, jord, assorterte nøtter og eucalyptus.

Smak:
For det første: Munnfølelsen her er helt nydelig. Deilig oljete whisky, med fint tilpasset sødme, og overraskende mye røyk. Grønn te, belgisk melkesjokolade, gamle (tørre) sigarer, oksefond, røyk (Ardbeg/Laphroaig), vaniljekrem, sennepsfrø, pepperrot og en gårdsaktig greie som går i retning av gammel Talisker (ikke helt Brora). Herlig kompleksitet og god harmoni mellom de forskjellige destilleriene. Soyaolje, Cointreau, spearmint, rabarbra, lær, salt og litt sort pepper. Med vann: Mer mørk sjokolade og mer nøtter (kastanjer), samt lynghonning, fennikel og et hint av røkt sild.

Konklusjon:
Som ventet er dette en herlig sammensatt og kompleks blended malt. Få slår Samaroli Evolution på akkurat dette, uansett tapning. Denne er likevel ikke blant de beste Evolution-tapningene. Som med så mange andre whiskyer bærer denne preg av at ting blir yngre i takt med at de blir dyrere. Et lite hint av umodenhet midt i flere lag med fordums prakt. Men godt er det. Skikkelig godt.

85/100

– Rasmus

Samarolis nettside