Myken Bådin Intervention 2022

En ny runde Myken på stoutfat fra Bådin. Som ventet er kvaliteten høy denne gangen også.

Myken Bådin Intervention 2022

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum47 %
LandNorge
DestilleriMyken
UtgiverMyken

Onsdag 2. mars slapp Myken to nye whiskyer på polets tilleggsutvalg. Denne og Kystkvinnen (som skal få sin spalteplass på Skotsk Taake snart). Også denne gangen var destilleriet hyggelige nok til å avse noen smaksprøver (som alltid har ikke dette noen innvirkning på karakter eller omtale ellers). Selv om jeg gjerne skulle lagt ut disse anmeldelsene da whiskyene var ferske i hyllene, lot det vente på seg. Corona og smaks-/luktesans viste seg å skape litt trøbbel for denne hobbyen en periode.

Dette er annen gang Myken samarbeider med Bodø-bryggeriet Bådin på denne måten, der fat sendes frem og tilbake mellom destilleri og bryggeri for å berike hverandres produkter. Forrige gang lot jeg meg imponere. Bådins stout og Mykens whisky viste seg som svært gode sparringspartnere. Kan de gjenta suksessen?

Denne batchen ble destillert i november 2017, lagret på 1st fill bourbontønner, for så å få sluttlagring på fat som har inneholdt Bådin Myken Stout. Idet vi skriver april 2022 er whiskyen fortsatt tilgjengelig på Vinmonopolet til 900 kroner (0,5L). Hvis du vil ha en komplett pakke kan du også kjøpe med en boks av den tilhørende stouten til 137,- (0,33L). Jeg har ikke smakt den, men Bådin brygger glimrende øl, så jeg ville blitt overrasket hvis den ikke var god.

Lukt:
Assosiasjonene går rett tilbake til 2020-utgaven, og dens preg av kremete mørk sjokolade og vanilje. Denne gangen kommer det også til litt ferskbrygget kaffe, som sementerer forholdet til stouten whiskyen har delt fat med. Preg av godt moden banan, rabarbra, rosépepper, lime, spearmint og epler og plommer. Er denne en anelse mer fruktig? Stout-pregene litt svakere? Med vann kommer malten til enda bedre – et øyeblikk er det nesten så man skulle trodd det var Bruichladdich i glasset. Så returnere fruktene og vaniljen sammen med et ørlite hint av noe brent – ikke torvrøyk men en liten glo fra peisen.

Smak:
Som sist er det en god og relativt krydret arrival. Kongen av Danmark-drops, muskatt, nellik, appelsinskall og bananbrød. Maltsmaken er god og fersk, fatet tilfører både klassiske bourbonpreg, kaffe og sjokolade. Alkoholen biter en anelse mer fra seg nå enn sist, men whiskyen føles også denne gangen veldig moden for alderen. Hint av søt lakris, mynte, vaniljekrem og pære. To små dråper vann gjør underverker for munnfølelsen – som blir oljete og fløyelsmyk. Sødmen får så litt større plass, før ettersmaken glir sakte og pent ut i en blanding av krydder, sjokolade og milde tanniner.

Konklusjon:
Noen destillerier gjør seg bare best på en viss fattype: Mortlach og Macallan på sherryfat, Glenburgie og Clynelish på bourbon, og tydeligvis altså Myken på Stout-fat. Både denne og forgjengeren gir meg veldig stor glede, og viser (ihvertfall konturene av) en ny og spennende whiskyverden nå som det blir stadig lengre mellom gode årgangswhiskyer på eksepsjonelle sherryfat. Fortsett å jobbe med Stout-fat fra Bådin, folkens.

80/100

– Rasmus

Mykens nettside