Arran Premium Cask 24YO, 1996-2020

Rett og slett en meget god sherryfatlagret Arran. At den er nesten like gammel som destilleriet gjør den selvsagt litt ekstra artig.

Arran Premium Cask 24YO, 1996-2020

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum50.8 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriArran
UtgiverArran

Når Arran er bra kan det være skikkelig bra. Jeg kjøpte liksom aldri helt hypen i destilleriets yngre dager, selv om det kom noen nydelige single casks til svært hyggelig pris. Jovisst produserte de god whisky, men folk jeg snakket med skulle liksom ha det til at dette var et av de aller beste destilleriene der ute. Det synes jeg fortsatt ikke, men de har vokst på meg, til det nivået forventningene er høye når jeg ryker på en dram som denne (som om ikke tanken på 24 år gammel sherryfatlagret whisky gjør at man får litt vann i munnen uansett…).

Destillert i destilleriets spede begynnelse (1996), bare et år etter det først begynte å renne råsprit gjennom spirit safen, og tappet på flaske i 2020. Dette sherry hogsheadet ga 295 flasker, med en fatstyrke på 50,8 %. Fotocredit: Manuela.

Lukt:
Christmas cake, valnøtter, druesyltetøy, tranebær og nybakt eplekake. Sherryfatet har utvilsomt gjort jobben sin, for her var det mye røde bær, nøtter og akkurat passe med sjokolade. Samtidig lukter det ikke overveldende søtt og emment, og whiskyen holder seg brukbart vital til tross for alderen. Oksebuljong, marshmallows, kirsch og bringebærsaft. Jeg plukker opp et lite hint av svovel, som jeg ikke blir helt venner med, men som heldigvis er såpass flyktig at det ikke får gjort så stor skade. Vann gir duften en fyldig, nesten rom-aktig, sødme, samt litt pære og safran.

Smak:
Oljete, nesten klissete på munnfølelsen. Sherryen styrer mer her enn på lukten. Vanilje, maraschinokirsebær, mørk sjokolade, hasselnøtter, drueskall, appelsinskall, korianderfrø og et hint av tobakk. Svovelen dukker opp i smaken også – et par fyrstikker, men heldigvis uten at det sjenerer så mye her heller. Mentol, okra, Cointreau og litt granateple. Med vann blir smaken flere hakk friskere, noe den asbolutt har godt av. Assortert hagefrukt, rabarbra, Rose’s Lime, banan, råsukker, svartkrutt og en del tanniner.

Konklusjon:
En duft- og smaksrik sherryfatlagret whisky, som likevel ikke virker for søt eller ekstrem. Særlig etter man har tilsatt vann klarer den å kombinere fylde, sødme og friskhet på en finfin måte. Jeg vil ikke strekke meg til legendarisk, men dette er såpass godt at en flaske neppe hadde overlevd særlig lenge i skapet mitt…

85/100

– Rasmus