Torabhaig Allt Gleann

Endelig et nytt destilleri på Isle of Skye! Torabhaig viser gode takter fra start.

Torabhaig Allt Gleann

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriTorabhaig
UtgiverTorabhaig

Siden lisensiert whiskyproduksjon i Skottland ble lovlig for ca 200 år siden, har det bare vært ett destilleri på Isle of Skye. På en såpass stor øy, med såpass kort vei til fastlandet skulle man trodd potensialet var større, men noen ganger vil bare ikke skjebnen det slik. Nå kan man alltids si at Skyes betydning for whiskyens verden har vært relativt stort, så lenge dette ene destilleriet heter Talisker.

Likevel var det på tide med noe nytt fra den kanten også. Torabhaig ligger nedover mot sydspissen av Skye, et godt stykke fra Talisker, som ligger på vestkysten, omtrent midt på øyen. Destilleriet er lagt til et nyoppusset 200 år gammelt hus, noe som sikkert hverken er spesielt praktisk eller billig å få i stand, men som ser ut til å passe glimrende med estetikken på Skye – et av de vakreste stedene jeg noensinne har besøkt.

Torabhaig følger i Taliskers fotspor med å lage peated whisky. Hva slags karakter denne røyken kommer til å inneha sammenlignet med andre røykwhiskyprodusenter vil tiden vise. Allt Gleann er en del av den såkalte Legacy-serien. Vi snakker en blanding av 3 og 4 år gammel whisky, destillert i 2017 og 2018, og lagret på en blanding av first fill og refill bourbonfat. Idet vi skriver desember 2021 kan denne kjøpes på noen få utvalgte polutsalg til 795,- Fotocredit: Manuela.

Lukt:
Ungt og peaty, men friskt. Tjære, høylandspeat, sort pepper, røsslyng, bacon, asfalt, peppermynte og eplecidereddik. Beliggenheten til destilleriet gjør at det føles naturlig å sammenligne dette med Talisker – og legger man godviljen til kan både røyk og pepper ha et og annet til felles med den andre øyboeren. Samtidig er denne mer direkte på røyken – hakket surere og mer organisk. Gule epler, vanilje og litt fusel. Vann gjør ting en anelse tørrere, uten at lukten forandrer seg så veldig mye. Ferskenskall, mild lakris og sesamolje.

Smak:
Snarere enn å bringe tankene mot havet, slik Talisker gjør, flyr assosiasjonene innover mot fastlandet – nærmere bestemt Benriach. En tørr og fruktig røyk – klassisk applewood, for de som liker å eksperimentere med varmrøyking på grillen eller i andre apparater. Herlig vanilje og modne hagefrukter – epler, pærer, stikkelsbær. Karamellen jeg så ofte finner i moderne Talisker glimrer med sitt fravær, men det er noe med den fyldige men moderate røyken, den oljete munnfølelsen og alt det sorte pepperet, som med litt godvilje kan hinte til en slags Skye-stil. Grapefrukt, markblomster og assorterte urter (Provence-krydder). Vann gjør at sødmen vinner mer frem, på bekostning av noe av kompleksiteten. Røyken gjør seg imidlertid veldig godt nå.

Konklusjon:
Jeg kan ikke se bort fra at forventningene spiller inn her, men dette virket da som et mye mer komplett produkt enn langt eldre Talisker Storm (for å holde på sammenligningene til det andre Skye-destilleriet). Som med ung Kilchoman er first fill bourbon et godt fatvalg for denne. Det både smaker og lukter ungt, men i likhet med destillerier som Smögen og nettopp Kilchoman er dette et eksempel på hvordan godt balansert røyk kan veie opp for manglende fartstid. Jeg gleder meg oppriktig til å følge dette destilleriet videre. Dette kan bli skikkelig bra!

78/100

– Rasmus

Torabhaigs nettside