The Nikka 12 YO

Potensialet til denne typen japansk whisky er relativt høyt. Problemet er at det også skaper litt ekstra forventninger.

The Nikka 12 YO

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum43 %
LandJapan
DistriktN/A
DestilleriYoichi & Miyagikyo
UtgiverNikka

Det sies at denne whiskyen, i motsetning til veldig mange lignende japanske blends og blended malts, faktisk bare inneholder japansk whisky. Nærmere bestemt maltwhisky fra Yoichi og Miyagikyo, og coffey still grain whisky fra sistnevnte. Det føles allerede lenge siden man hadde et utvalg japansk whisky av denne typen å velge mellom. Whisky med aldersbetegnelse fra navngitte japanske destillerier, ikke bare whisky av ukjent opprinnelse, med japanske tegn på flasken.

Man skal kanskje ikke ha forventninger om at Nikka 12 holder samme kvalitet som Yoichi 15, Yoichi 20, Taketsuru 21, for ikke å snakke om alle de fine Karuizawaene der uten, men den er hjertelig velkommen i glasset likefullt. Fotocredit: Manuela.

Lukt:
For et fornøyelig førsteinntrykk! Som en eng med villbringebær, ferskentrær og kirsebærblomster, ved siden av pagodetakene til Yoichi – piper som pumper ut Yoichis elegant røyklukt. Hva mer? Hasselnøtter, tysk marsipan, rosevann og et ørlite hint av brent plastikk. Sherryinnflytelsen er tydelig her, men jeg ville på ingen måte kalt det en sherrybombe. Med vann: Litt mer floralt, med et ørlite hint av kompost.

Smak:
Som ventet av en slik whisky er smaken langt fra like fyldig og kompleks som lukten. Samtidig er dette godt japansk håndverk. Lett metallisk (på en god måte), røde bær og frukt: druer, plomme, moreller, samt bjørkerøyk, høvelspon, appelsinskall, kanel, rug og litt raffinert grainsødme. Med vann kommer røyken litt tidligere. Hint av svovel og sot nå, samt litt lakrisrot.

Konklusjon:
Nesen her er skikkelig god, og noe som må trekke denne karakteren opp. Som ventet holder ikke smaken helt følge, selv om den er mer enn brukbar den også. Ikke legendarisk, men godt arbeid. En whisky som alt i alt egentlig leverer sånn ca det den lover.

79/100

– Rasmus