Longrow Fresh Sauternes Hogsheads 9 YO, Society Bottling

Kompleksitet og egenart gjør alltid en whisky mer interessant. At denne klarer å stappe så mye av begge deler inn i en 9 år gammel whisky er ganske så imponerende!

Longrow Fresh Sauternes Hogsheads 9 YO, Society Bottling

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,3 %
LandSkottland
DistriktCampbeltown
DestilleriSpringbank
UtgiverSpringbank

Jeg tilnærmer meg denne whiskyen med noe som kan ligne på frykt. Jeg simpelthen elsker Longrow – med unntak av den tvilsomme Tokakji Wood-tapningen fra en del år tilbake, har jeg aldri vært borti en heavily peated Springbank jeg ikke har likt. Men jeg kan styre meg for Sauternes. Selve vinen fungerer fint til en del salt og fet mat, det er ikke den jeg sliter med, snarere hva den gjør med whisky, og da særlig peated whisky. Såvidt jeg kan komme på er det vel bare Smögen som har overbevist med denne typen lagring av røykwhisky. Resten minner mer om denne nitriste Kornog’en. Men så er dette Longrow da…

Dette er en tapning for Springbank Society, destillert i 2007, og tappet på flaske i 2017, etter å ha ligget hele perioden på Sauterns-fat. En av 1134 flasker, tappet på 56,3 % abv, så vi snakker vel om en blanding av roughly 4 hogsheads. 

Lukt:
Sa noen canadisk frokost? Se for deg en pen bunke amerikanske pannekaker med bacon og lønnesirup. Quebec kanskje? For denne serveres med et lite glass hvitvin. Karamellpudding, demerarasukker, kald peis, fersk ananas, mint og røde epler. En interessant sammensetning dette her: Den feite røyken og det kraftige destillatet slår godt fra seg i møtet med den søte vinen. Honningmelon, hvitvinseddik og en liten touch av svovel. Med vann blir sødmen litt mer dominerende, grønne druer, mandelolje, gammelt skap (utrydningstruet treverk fra regnskogen med støv, gammel parfyme og rester av kjederøkte mentholsigaretter) og stjernefrukt.

Smak:
Som ventet er dette alt annet enn subtilt – kombinasjonen av syrlighet og feit røyk fyller hele munnhulen på under et sekund. Sitron (fruktkjøttet), Sancerre, røkt skinke, rågummi, sort pepper, våpenolje (Rem Oil), vått lær, dispenser-Cola(?!!), nektarinskall, kumquat og jaffakaker. I all verden, dette var ganske spess, men jeg er interessert! Røyksmaken er tørr og fin, munnfølelsen oljete, men likevel litt skarp. Vaniljekrem, jord og humle (Bramling Cross). Med vann kommer det til masse interessante oljer – olje fra sitrusskall, rapsolje, mandelolje og litt bjørkesevje. 

Konklusjon:
Sauternes-karakteren her er ikke altfor voldsom. Destillatet har også så mye trøkk på 9 år at det matcher fatene ganske så bra. Jeg har smakt bedre Longrows, men sånn er det jo (nesten) alltid. Til riktig pris hadde jeg kjøpt en av disse. Egenart, kompleksitet og trøkk kan ingen ta fra den. Rett og slett en skikkelig engasjerende whisky!

83/100

– Rasmus