Distilled in Sutherland 2010, Thompson Bros

Noe av det beste som kan skje, hvis du har satt av god tid til et glass whisky, er at den kontiunerlig utvikler seg i glasset. Dette er ikke nødvendigvis noe man forventer av en 9-åring, men jaggu...

Distilled in Sutherland 2010, Thompson Bros

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,5 %
LandSkottland
DistriktHIghlands
DestilleriClynelish
UtgiverPST

Enda en av disse whiskyene med kryptisk navn, som egentlig ikke er kryptisk i det hele tatt. Det er nemlig ikke så mange destillerier i den skotske Sutherland-regionen. Flere kilder der ute, sågar anmeldelser av denne spesifikke whiskyen hevder at det bare er ett. Det er ikke helt riktig: Utgiveren – de tidligere nevnte Thompson-brødrene, har nemlig sitt eget destilleri på Dornoch Castle, i nettopp Sutherland. Men, all den tid Dornoch Distillery startet produksjonen i 2016, er det fortsatt ingen tvil om at Distilled in Sutherland 2010 er Clynelish.

Dessverre er det ikke så mye mer informasjon å hente om denne  whiskyen. En refill barrel ga 295 flasker med fatstyrke på 56,5 %. Når jeg tenker meg om må da dette ha vært en veldig solid tønne, med ganske begrenset angel’s share. Fotocredit: Manuela.

Lukt:
Umiddelbart voksaktig, med tydelige preg av smørkaramell, malteddik, Dijon-sennep, kamfer og ingefær. Det er ikke vanskelig å gå med på at dette er en Clynelish, selv om man naturligvis fort kunne latt seg lure blindt. Revet sitronskall, brakkvann, blå plommer og litt markblomster (hestehov). Vann gir lukten et enda feitere og mer voksaktig uttrykk. Furubark, spearmint og mer vanilje.

Smak:
Litt i den bitre enden av skalaen på smak, noe som overrasker litt av en bourbonfatlagret Clynelish, men som på ingen måter er negativt akkurat her. Fever Tree Tonic Water, rabarbra, maltdrops, karamellsaus, stevia, epleskall og hvit rips. Idet smaken er i ferd med å bli for spiss kommer det en fyldig vaniljesmak, sammen med mild honning, voks og litt kalk, som til sammen roer ting betraktelig. Ettersmaken er frisk og relativt tørr, med hint av hvitvin og assorterte grønne vekster. Vann gjør underverker både for munnfølelse og fyldighet. Whiskyen blir mer oljete, bitterheten går litt mer i retning av friskhet, og nye preg av demerarasukker og tonkabønner gir mer sødme.

Konklusjon:
Denne begynte bra, ble bedre, og toppet seg etter litt vann. En bunnsolid ung Clynelish med masse særpreg og kompleksitet.

85/100

– Rasmus