Bladnoch 19 YO, 2021 Release, PX

Lavlandsfavoritt møter PX-fat. På en bra måte.

Bladnoch 19 YO, 2021 Release, PX

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46,7 %
LandSkottland
DistriktLowlands
DestilleriBladnoch
UtgiverBladnoch

Etter en årrekke med minimal produksjon og lengre stengte perioder, er det endelig vind i seilene til et av Skottlands mest undervurderte destillerier. Jeg har alltid vært svak for Bladnoch, og når det nå til stadighet rulles ut nye uttrykk er det ingen grunn til å klage. 46,7 % alkohol er absolutt godkjent. Det jeg er litt mer skeptisk til er fatlagringen. PX-fat kan ta litt for mye over for min smak. Dette kan være overveldende nok for en tung Speysider, men er det i det hele tatt noe Bladnoch takler? Et destilleri som jeg først og fremst er glad i for sin friske og gressaktige whisky?

I skrivende stund finnes det fortsatt noen få flasker på assorterte polutsalg til 1.724,- (desember 2021). Fotocredit: Manuela.

Lukt:
Selv om sherryfatlagringen er markant er det fortsatt masse preg igjen av destillatet å kose seg med: Malt, grøt og masse grønt gress. Fersk aprikos, lanolin, rosiner, solbær og et hint av ferskgjær. Kombinasjonen mellom Bladnochs friske lavlandsdestillat og fyldig PX er interessant og overraskende balansert. Kvann, sort pepper og et hint av fudge. Vann fremhever sherrypregen et lite hakk, og tilfører nye noter av sitron, rosevann og et ørlite hint av rødvin (sangiovese-druer?).

Smak:
Førsteinntrykket er at selv om PX-fatene har satt spor, er fundamentet ganske rolige fat, med utpreget amerikansk eik. I denne sammenhengen er det absolutt positivt. Klassiske bourbonpreg som vanilje, kokos og kamfer møter destillerisignaturen – nok en gang med masse grønt gress og preg av havregrøt. Sherryen stiller opp med demerarasukker, pasjonsfrukt og en velbalansert mengde tanniner. En krydret smak, med en god del cayennepepper og en anelse svovel. I likhet med lukten blir smaken litt mer sherrydrevet med vann, og PXen er rett og slett veldig kledelig denne gangen: Rosiner, vørterkake, paranøtter og muskatt. Middels lang og veldig ren ettersmak, med gode tanniner.

Konklusjon:
Et litt uvant uttrykk fra Bladnoch altså, men destillerikarakteren er intakt, og for en gangs skyld er PX-fatene meget godt integrerte. Fin balanse, bra egenart og riktig så velsmakende. På tide Bladnoch får sin plass i solen snart.

82/100

– Rasmus

Bladnochs nettside