A Drop of the Irish 26YO, 1989-2016, Blackadder

Det er SÅ fristende å oppgi Bushmills som destilleri denne gangen, men så lenge jeg ikke kan vite det 100 % sikkert får vi kalle opprinnelsen ukjent.

A Drop of the Irish 26YO, 1989-2016, Blackadder

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,2 %
LandIrland
DestilleriN/A
UtgiverBlackadder

Det oppgis ikke hvilket destilleri det er fra, men hvor mange destillerier var det egentlig som produserte maltwhiskey i Irland i 1989? Meg bekjent var det bare Bushmills og Cooley, noe som begrenser hva dette kan være ganske mye. Problemet er bare det at begge har hatt en tendens til å nekte uavhengige tappere å oppgi destilleriets navn. En annen ting som gjør research litt vanskelig er at det jevnt over skrives mindre om, og spekuleres mindre rundt, irsk whiskey enn skotsk. Kanskje nesen og tungen kan fortelle noe etiketten ikke gjør?

Det vi vet er at dette er en av 140 flasker 26 år gammel whiskey, som altså ble destillert i 1989 og tappet på flaske for den uavhengige tapperen Blackadder i 2016. Det oppgis ikke hvor lang sluttlagringen på romfat har vært eller hvaslags fat den har ligget på først (selv om det er naturlig å tenke en bourbontønne eller hogshead). 

Lukt:
Dette var da et veldig hyggelig nytt møte! Romfinishen spiller en et lite puss, men dette formelig oser Bushmills med noen år på nakken. Masse fersken, grapefrukt, ananas og kandisert sitron. Hint av klassisk irsk gress og grøt, uten at noen av disse duftene er spesielt dominerende. Limeskall, stjernefrukt, løvetann, melasse og et ørelite hint av lysbrent kaffe. Vann henter ut litt mer bitterhet, som her gjør seg riktig så bra. Kornblomster, appelsinmarmelade, krekling og en anelse lær.

Smak:
Det merkes umiddelbart at denne holder over 56 % alkohol. Så snart det første sjokket har lagt seg kommer romfatet frem i forgrunnen en liten stund: Mørk bakesirup, mango, stjernefrukt og muscovadosukker. Munnfølelsen er fyldig, men litt på den tørre siden. Så kommer selvsagt den tropiske fruktbonanzaen fra lukten: Nok en gang masse fersken og grapefrukt, samt mandarin, litchi, physalis, kokos og papaya. Ettersmaken er relativt tørr, men med masse brent muscovadosødme. Vann gjør som bestilt: Alkoholstikket gir seg, og all den tropiske frukten slår ut i full blomst. En litt pussig saltsmak kommer også til, men også den er med på å heve helheten.

Konklusjon:
Dette var (unnskyld språket) en jævlig god whiskey. Så mye fruktighet at det nesten er utrolig at dette kun er laget av bygg og gjær, og lagret på eikefat. Nydelig.

88/100

– Rasmus

Blackadders nettside