Brora Rare Malts Selection 24 YO, 1977-2001

En dram fra en av 6000 flasker med flytende solskinn, destillert bondegård, livets vann. Produsert i 1977, tappet på flaske i 2001, nytes i 2021.

Brora Rare Malts Selection 24 YO, 1977-2001

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,1 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriBrora
UtgiverDiageo

70-talls Brora fra United Distillers’/Diageos Rare Malts Selection-serie er ikke den mest legendariske whiskyen som finnes der ute, men det jaggu ikke så langt unna heller. Mange kjenner nok til dette destilleriets nyere historie – hvordan det egentlig ble nedlagt i forbindelse med opprettelsen av det mer moderne Clynelish-destilleriet på nabotomten, men så ble tvunget inn i tjeneste igjen etter noen få år, for å veie opp for tapt produksjon av røykwhisky på Islay.

Brora leverte med full tyngde til å begynne med. Særlig 1972 er ansett som en helt spesiell årgang, kanskje først og fremst fordi det var det året den mest røykfylte whiskyen i moderne tid ble produsert på destilleriet. Etter det gikk det sakte nedover. Mange tapninger av høy kvalitet stammer likevel fra de senere årene på 70-tallet og forsåvidt også 80-tallet. Mindre røyk betydde ikke nødvendigvis lavere kvalitet. Man skal heller ikke kimse av hvilken evne en god fagperson kan ha til å plukke fantastiske fat; både for single cask-tapninger og for å kombinere med andre fat i limited releases. Resultatet av noen av disse fatsammensetningene ble et knippe Rare Malts-utgivelser og serien med mer eller mindre årlige Brora-tapninger under Diageo Special Releases.

Whiskyen som er i glasset akkurat nå kommer fra en av 6000 flasker, satt sammen av fat som er destillert i 1977, og tappet i 2001. Nok en gang går en stor takk ut til Martin, som donerte denne drammen og tok bildene.

Lukt:
Å inni h*****e! Det er en stund siden jeg drakk Brora sist, og for en påminnelse om hvordan dette fantastiske destilleriet kan være! Mentholatum, hestemøkk, sort pepper, hvit pepper, rosépepper, våt jord, shiitake, sort trøffel, bivoks, ananas, brent torv, brent koks, ovaltine, Panda-lakris, valmuefrø, oksehalesuppe… listen bare fortsetter og fortsetter. Enorm kompleksitet, herlig integrert alkohol, primalt, intenst, sært. Gummi, kandisert frukt, overmodne valnøtter, papaya, rapsblomster og lynghonning. Med vann kommer det til mer anis og komposterte blomster, samt striesekk og enda mer røyk.

Smak:
Umiddelbar sødme og røyk. Tankene går til Caol Ila og tildels Ardbeg. Hvit pepper, menthol, pæreskinke, shiitake, nori, høstregn i skogen, pipetobakk, rabarbra, krekling, ansjos, kalk og kobber. Som lukten er smaken skitten og endeløst kompleks. Absinthe, malt ingefær, spisskummen, koks, torv, vått leirbål, furunål og litt av den samme sødmen man finner i originalversjonen av Ramune. Med vann blir sødmen litt mer markant, mens munnfølelsen blir mer oljete. Nye preg av ruccola, mandarin, fennikel, lær og salvie.

Konklusjon:
Noen ganger er konklusjonen mer eller mindre gitt på forhånd. Selvsagt er 70-talls Brora fra Rare Malts Selection relativt legendarisk. Ikke fordi noen har sagt at det er det, men fordi det er en grunn til at det har det ryktet det har. Her er det bare å bøye seg i støvet for en endeløst kompleks og vanvittig velsmakende whiskyopplevelse. Jeg har drukket enda bedre Brora’er, men det tar ingenting vekk fra denne nydelige tapningen.

93/100

– Rasmus