Laphroaig Lore

Hvis du har smakt noe godt, og du får sjansen til å kjøpe mer av det til riktig pris. Gjør det.

Laphroaig Lore

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum48 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriLaphroaig
UtgiverLaphroaig

Jeg husker jeg smakte denne på destilleriet kort tid etter den ble sluppet. Tredje gang jeg besøkte Laphroaig, muligens? Den falt i smak da, men jeg stolte ikke 100 % på instinktene. Få destillerier jeg har besøkt er så generøse som Laphroaig, så ganen var ikke helt i vater da vi ble tilbudt Lore i baren etter tre nydelig timer rundt på destilleriet. Dessuten kjøper man ikke med seg whisky man like gjerne kan handle på polet, når man er på destilleribesøk. 

Da jeg kom hjem fant jeg ytterligere unnskyldninger til å ikke kjøpe en flaske Lore. Hvis jeg ikke husker feil lå den et eller annet sted rett nord for 800,- på det tidspunktet. Nå har den passert 1000-lappen. Det er mye penger for NAS-whisky, som er en sammenblanding av en haug med forskjellige fat (ihvertfall i mitt hode). For mye til å friste.

Skotsk Taakes mest generøse donor og kanskje den største Laphroaig-entusiasten jeg kjenner, Martin, mente jeg måtte gi Lore en ordentlig sjanse. Med en gratis smaksprøve i glasset kom minnene tilbake. Minner forsterket av et dypt savn etter å besøke Skottland, Islay, destillerier. Men det skjer mer enn bare nostalgi her: Laphroaig Lore lever opp til minnene jeg har fra en lett bedugget dag i påsken 2016.

Lukt:
Røyk, sjøsprøyt, røde bær og gammelt sykehus i fin harmoni. Akkurat det du håper på når du skjenker deg et glass sherryfatlagret Laphroaig. Røyk, sot, jod, gasbind, høyloft, hestemøkk, østers, svovel (1-2 fyrstikker), moreller, granateple, sitron og nybakt fyrstekake. Lukten er relativt skitten til Laphroaig å være – men selvsagt ikke på Springbank- eller Brora-nivå. Kalk, aske, grønner epler og mandelpudding.

Smak:
Fyldig og oljete munnfølelse. En whisky som vokser sakte i munnen, og går fra å være litt lukket, til å fylle munnhulen med røyk og sherry. Røyk, aske, salt, rød Repsils, solbær, moreller, vanilje, mandelolje, jod, ozon, lapsang souchong, jordskokk og sort pepper. En varmende smak, for kalde vinternetter. Rosiner, varmrøkt makrell, sitronskall, muscovadosukker og et hint av kakaopulver.

Konklusjon:
NAS-Laphroaig med masse quarter casks og PX-fat er ikke mitt drømmekonsept. Likevel fungerer dette veldig, veldig bra. Såpass bra at det fristende å sammenligne med Ardbeg Uigeadail. Jeg nøler ikke med å anbefale Lore. Faktisk er det på tide jeg får meg en flaske selv. Minst én.

84/100

– Rasmus

Laphroaigs nettside