Glenglassaugh 11 YO, Batch 4

Glimrende portvinsfatlagret whisky.

Glenglassaugh 11 YO, Batch 4

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum55,4 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriGlenglassaugh
UtgiverGlenglassaugh

Siden gjenoppstandelsen i 2009 har vi primært blitt servert NAS-uttrykk (som riktignok blir mer modne i takt med at destilleriets varelager tar seg opp) og uttrykk med aldersbetegnelse som er destillert før 1986. Men nå begynner det å skje ting. Dette er den fjerde 11 år gamle batchen, som for anledningen har ligget hele perioden på portvinsfat. Portvin kan gjøre seg nydelig i whisky, men fullagring på hele 11 år kan fort bli ekstremt. Hvorfor har man ikke valgt sluttlagring eller å blande whiskyen sammen med jevngammel bourbonfatlagret whisky? Spoiler alert, svaret er enkelt: Dette er en skikkelig god whisky.

Inntil nylig var denne tilgjengelig på Vinmonopolet for 1200,- (juli 2021), noe som må kunne sies å være en god pris. Forhåpentligvis er det mulig å få smakt denne på andre måter, hvis ikke får du se på dette som en klar anbefaling om å følge med på fremtidige whiskyer av samme stil fra dette destilleriet. 

Denne anmeldelsen er basert på en smaksprøve jeg var så heldig å få av importøren. Jeg sender en stor takk for dette, og bedyrer at hvordan jeg fikk tak i whiskyen ikke skal ha noen betydning for karakter eller hvorvidt jeg anbefaler produktet. Bilder gjengitt etter godkjennelse fra importøren.

Lukt:
Hvis man er glad i god portvin er det vanskelig å ikke falle pladask for lukten her: Dadler, fiken, knekk, tranebær, brente rosiner, grillet banan (med kokos og sjokolade), balsamico, sandeltre, belgisk dubbel, nyperoser. En herlig fatdrevet kompleksitet, med fine maltnoter og fruktige estere fra destillatet. Paranøtter, Amaretto, bruspulver, jasmin, syriner og bladpersille.

Smak:
Søtt, fyldig, oljete. Alkoholen er nydelig integrert, men gir det hele et lite kick som hindrer ting fra å bli for søtt. Store mengder tørket frukt: fiken, papaya, tranebær, dadler – samt mørk sjokolade (70 %), rom rosin, bananasplit, Nutella, blå druer, hasselnøtter, sort pepper, muskatt, chilipulver. Jeg kunne fortsatt i det uendelige. For en vanvittig smaksbredde, og det fra en 11 år gammel whisky! Vann gjør smaken friskere, uten å ta noe fra den oljete munnfølelsen.

Konklusjon:
Hele 11 år på portvinsfat har satt sitt preg på denne whiskyen, og resultatet er ikke annet enn fantastisk. Hvis dette er et representativt eksempel på moderne Glenglassaugh med aldersbetegnelse er det bare å glede seg til fortsettelsen.

87/100

– Rasmus

Glenglassaughs nettside